Απαγορεύουν το κάπνισμα στις βρετανικές φυλακές

2013-03-04 03:45

Την απαγόρευση του καπνίσματος στις φυλακές σχεδιάζει η κυβέρνηση της Αγγλίας. Φόβοι για επεισόδια στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας

Δύσκολες ώρες για τους εγκληματίες της Αγγλίας, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλες τις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων συνιστά την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλες τις φυλακές, ώστε να προστατευθούν τα μέλη της.

Η Υπηρεσία Φυλακών δέχεται ότι τα τσιγάρα θα πρέπει να μείνουν έξω από τις φυλακές για λόγους υγείας και ασφάλειας και για να αποφεύγουν τις αξιώσεις αποζημίωσης από αξιωματικούς που ισχυρίζονται ότι είναι θύματα του παθητικού καπνίσματος.

Όταν η πανεθνική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσια κτίρια εισήχθη στην Αγγλία και την Ουαλία το 2007 δεν επεκτάθηκε και στις φυλακές.

Η απαγόρευση αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οπότε αναμένεται και η εκδήλωση ταραχών μέσα στις φυλακές. Μάλιστα η απαγόρευση του καπνίσματος επρόκειτο να εισαχθεί μαζί με την απαγόρευση τηλεόρασης SKY από ορισμένες φυλακές, ωστόσο αυτό το σχέδιο ματαιώθηκε υπό τον φόβο των ταραχών.

Εκτιμάται ότι το 80% των κρατουμένων καπνίζουν, επομένως σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απαγόρευση του καπνίσματος στις σουηδικέ φυλακές το 2011, αποφασίζοντας ότι η απαγόρευση ήταν παράνομη.