Βελτίωσε τη σχέση σου σε 5'

2013-02-16 04:05

Βελτίωσε τη σχέση σου σε 5'

Beltiwse ti shesi sou se 5'

{C}

Η αγάπη κρίνεται στις λεπτομέρειες - όπως και πολλά άλλα πράγματα! «Από τις στατιστικές φαίνεται ότι είναι οι μικρές, διάφορες καθημερινές καταστάσεις που συντηρούν ή διαλύουν μία μακροχρόνια σχέση: το να συνεχίζεις να διασκεδάζεις με το σύντροφό σου, να επικοινωνείς μαζί του και φυσικά, να τον νοιάζεσαι», λέει η Δρ Debra Castaldo, συγγραφέας του βιβλίου «Gifts of love». Το ίδιο υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι, αλλά και ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί. Οπότε, ετοιμάσαμε για σένα μια λίστα από δεκατρία, σύντομα και εύκολα μεν, αλλά σωτήρια για τη σχέση σου μυστικά επιβίωσης.

1. Κάνε ένα σύντομο ξέσπασμα
«Το να υποκρίνεσαι ότι πάντα όλα πηγαίνουν τέλεια είναι εξαιρετικά καταστρεπτικό για μια σχέση», επισημαίνει ο Δρ Brian Grossman, ειδικός σε θέματα σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου «Learning to listen: Did you hear what I think I said?». Οπότε, γκρίνιαξέ του για οτιδήποτε σε ενοχλεί: το αφεντικό σου, τη μαμά σου, τον αγενή που έπεσε σήμερα το πρωί πάνω σου. «Θα αισθανθείτε αμέσως ότι έρχεστε ο ένας πιο κοντά στον άλλο», συνεχίζει ο Δρ Grossman, ο οποίος τονίζει: «Δεν χρειάζεται να ψάξετε για λύσεις. Αυτή η άσκηση στοχεύει περισσότερο στο να μάθετε να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας».
2. Πλύνε του το αυτοκίνητο
«Εξαέρωσε τα καλοριφέρ, βγάλε τα σκουπίδια και γενικά ασχολήσου με ό,τι αποτελεί συνήθως δουλειά του». Ολα αυτά θα σε βοηθήσουν να εκτιμήσεις τι προσφέρει ο σύντροφός σου. Και βέβαια, ακόμα και η ελάχιστη προσφορά μπορεί να σε ανταμείψει με μια τεράστια αγκαλιά.
3. Ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη χρονιά στην επιστημονική επιθεώρηση Personality and Social Psychology, τα ζευγάρια που απολαμβάνουν να πίνουν μαζί αισθάνονται πιο δεμένα κι αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα στη σχέση τους σε σύγκριση με τα ζευγάρια που δεν πίνουν καθόλου ή πίνουν χωριστά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα αρχίσετε να κυκλοφορείτε μεθυσμένοι, ούτε ότι θα καταλήξετε αλκοολικοί. Ενα έως τρία ποτήρια αρκούν, και μάλιστα πινοντάς τα γουλιά γουλιά.
4. Μπείτε μαζί στο μπάνιο
Δεν παίζει κανένα ρόλο πόσο πολυάσχολοι είστε. Κάθε ζευγάρι μπορεί να ξεκλέψει 5΄ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να μοιραστεί το ντους κι απλά να τρίψει ο ένας την πλάτη -ακόμα πιο σέξι, το στήθος- του άλλου χωρίς απαραίτητα να έχετε στο νου σας ή να περιμένετε ότι θα προκύψει κάτι παραπάνω.
5. Φερθείτε σαν έφηβοι
Ανταλλάξτε ένα βαθύ φιλί ή κι ένα προκλητικό χάδι σ’ ένα δημόσιο χώρο. Θυμάσαι πόσο διεγερτικό ήταν αυτό όταν το έκανες στο Γυμνάσιο; Ε, λοιπόν, τώρα είναι ακόμα πιο πολύ!
6. Πάρε λίγη απόσταση
Αν είχες μια πολύ δύσκολη μέρα κι επέστρεψες σπίτι με απαίσια διάθεση, κάνε ένα διάλειμμα. Τσέκαρε την αλληλογραφία σου, βγες να πάρεις αέρα στη βεράντα, βούλιαξε στον καναπέ και κλείσε για λίγο τα μάτια ώστε να μην τα βάλεις άνευ λόγου με το σύντροφό σου.
7. Καυχήσου για το έτερό σου ήμισυ
...και κάν' το παρουσία του! «Οταν ο σύντροφός μου κι εγώ είμαστε με κόσμο, συζητώντας για την κοινή μας ζωή, τα παιδιά, τη δουλειά μας, λατρεύω να λέω στους άλλους πόσο υπέροχος σύντροφος και μπαμπάς είναι για μένα και την κόρη μας», μας λέει η 31χρονη Ελπίζα Καλογρίδη. «Υπάρχουν φορές που τον κάνω να κοκκινίζει με τα σχόλιά μου, ξέρω όμως ότι αισθάνεται πολύ καλά που δείχνω δημόσια πόσο τον εκτιμώ. Εξάλλου, όταν κι εκείνος με επαινεί στους φίλους μας, είναι σαν να μου υπενθυμίζει ότι παραμένω αξιαγάπητη».
8. Μοιραστείτε ένα σέξι όνειρο με όλες τις λεπτομέρειες
«Το μυαλό είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο στο να μας φτιάχνει», υποστηρίζει ο σεξολόγος Ian Kerner, συγγραφέας του βιβλίου «She comes first». «Από τη στιγμή που έχουμε κάνει έρωτα με τον ίδιο άνθρωπο χιλιάδες φορές, εναπόκειται κυρίως στην πνευματική σπίθα να μας ανάψει!»
9. Φέρ’ του τον πρωινό καφέ
Πρόκειται για μια μικρή κι όμως τόσο τρυφερή χειρονομία, που σίγουρα θα εκτιμήσει και σύντομα θα θελήσει να ανταποδώσει.
10. Πηγαίνετε την ίδια ώρα στο κρεβάτι
«Στην αρχή της σχέσης μας, εγώ υπέφερα από αϋπνίες ενώ ο σύντροφός μου, ο Αλέξανδρος, έπρεπε να σηκώνεται πολύ νωρίς για να πάει στη δουλειά», διηγείται με τη σειρά της η 44χρονη Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη. «Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουμε να αποξενωνόμαστε εξαιτίας του διαφορετικού προγράμματός μας. Ευτυχώς όμως, σύντομα υιοθετήσαμε μια συνήθεια που κρατάμε μέχρι σήμερα κι ας έχουν περάσει δώδεκα χρόνια. Οταν ένας από τους δύο πάει στο κρεβάτι, ο άλλος τον ακολουθεί και ξαπλώνει έστω για λίγο μαζί του, για μια γρήγορη, αλλά ζεστή αγκαλιά. Ακόμα δε κι αν είτε ο Αλέξανδρος είτε εγώ έχουμε δουλειές να τελειώσουμε ή απλά δε νυστάζουμε, αυτή η συνήθεια μας θυμίζει ότι συνεχίζουμε ν’ αγαπιόμαστε».
11. Ζήτα αυτό που έχεις ανάγκη
Είχες μια δύσκολη μέρα και χρειάζεσαι απεγνωσμένα ν’ ακουμπήσεις στο στήθος του; Μη στέκεσαι κοιτάζοντάς τον: πες του το καθαρά! «Στις αρχές της σχέσης μας, ένας οικογενειακός σύμβουλος μάς προέτρεψε να εκφράζουμε ανοιχτά ο ένας στον άλλο τις ανάγκες μας», λέει η 38χρονη Αννα Κωνσταντίνου. «Η δική μου λίστα, λοιπόν, περιλάμβανε να αλλάζει τις πετσέτες του μπάνιου, να με καληνυχτίζει μ’ ένα φιλί κάθε βράδυ και να μου ζεσταίνει το αυτοκίνητο τα παγωμένα πρωινά. Κι εγώ, εννιά χρόνια μετά, αισθάνομαι το ίδιο ερωτευμένη μαζί του γιατί συνεχίζει να τα κάνει».
12. Φτιάξ’ του ένα τοστ
«Η δουλειά μου απαιτεί να ταξιδεύω συνεχώς. Κάποτε, μάλιστα, έπρεπε να κάνω το ένα ταξίδι πίσω από το άλλο και δεν είχα δει το σύντροφό μου για βδομάδες», λέει η 40χρονη Ρέα Ζαγοράκη. «Μια από τις σπάνιες βραδιές που είχαμε στη διάθεσή μας, σηκώθηκα από τον καναπέ, πήγα στην κουζίνα και του ετοίμασα ένα λαχταριστό σάντουιτς το οποίο συνόδεψα με ένα ποτήρι λευκό κρασί, σαν να ήθελα να του δείξω πόσο ευγνώμων ήμουν που όχι μόνο ανεχόταν τη δουλειά μου, αλλά επιπλέον με υποστήριζε. Το σπέσιαλ σάντουιτς καθιερώθηκε, το ετοιμάζω και του το σερβίρω πλέον κάθε φορά που επιστρέφω στο σπίτι μας».
13. Ρώτησέ τον οτιδήποτε άσχετο!
«Οι σχέσεις παλιώνουν όταν νομίζουμε ότι γνωρίζουμε πια τα πάντα ο ένας για τον άλλο. Οπότε οι εκδηλώσεις γνήσιας περιέργειας μπορούν πραγματικά να φέρουν τα πάνω-κάτω σε μία σχέση», υποστηρίζει η Karen Kimsey-House, από τους συγγραφείς του βιβλίου «Co-Active coaching». «Μου αρέσει να εκπλήσσομαι όταν ο σύντροφός μου μού δίνει μια απρόσμενη απάντηση», συνεχίζει η ίδια, προτείνοντάς σου να δοκιμάσεις να ρωτήσεις το δικό σου σύντροφό: «Ποιο ρούχο μου σ’ αρέσει περισσότερο και για ποιο λόγο;», «Τι είναι αυτό που δεν έχεις πει ποτέ σε κάποιον;», «Αν μπορούσες να μεταφερθείς σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, ποιο θα διάλεγες και γιατί;» Μπορείς, βέβαια, να σκεφτείς δεκάδες ακόμα ερωτήσεις, όπως και να εφεύρεις πολλά παραπάνω αναζωογονητικά για τη σχέση σου 5λεπτα!