Εκδικάστηκαν οι δύο αγωγές για το Sea Diamond

2013-04-02 23:05

Εκδικάστηκαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά, οι δύο αγωγές του Δήμου Θήρας και του ελληνικού δημοσίου για το ναυάγιο του Sea Diamond. Τι υποστηρίζει η πλοιοκτήτρια εταιρία

Στο Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικάστηκαν σήμερα οι δύο αγωγές του Δήμου Θήρας και του ελληνικού δημοσίου, για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», το 2007, στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός της Σαντορίνης.

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σε περίπου 3 με 4 μήνες.

Ο Δήμος Θήρας, με την πρώτη αγωγή, που στρέφεται κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας, των δύο διαχειριστριών του πλοίου και της ασφαλιστικής εταιρείας, ζητεί την ανέλκυση του sea diamond και δαπάνη κατά εκτίμηση 80 εκατομμυρίων ευρώ που θα απαιτηθεί για το σκοπό αυτό.

Η δεύτερη αγωγή που είναι για ηθική βλάβη κι ο Δήμος απαιτεί αποζημίωση λόγω της δυσφήμισης και της ταραχής που προκλήθηκε στην περιοχή εξαιτίας του ναυαγίου, στρέφεται κατά του πλοιάρχου, τριών στελεχών της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου, κατά της πλοιοκτήτριας, κατά των δύο διαχειριστριών του sea diamond και της ασφαλιστικής εταιρείας.

H αγωγή του ελληνικού δημοσίου στρέφεται κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας, των δύο διαχειριστριών, του πλοιάρχου και των ασφαλιστικών εταιρειών. Με αυτή ζητείται αποζημίωση 7 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη που προκλήθηκε λόγω της ρύπανσης και 3 εκατ. ευρώ, λόγω του γεγονότος ότι το δημόσιο δυσφημίστηκε όταν η πλοιοκτήτρια εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η βύθιση του πλοίου οφείλεται σε λάθος χαρτογράφηση από την υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού.

Διαμάχη για το αντιρρυπαντικό φράγμα

Εν τω μεταξύ διαμάχη έχει δημιουργηθεί μεταξύ των πολιτών του νησιού και της πλοιοκτήτριας εταιρίας σχετικά με την αξιοπιστία του αντιρρυπαντικού φράγματος του ναυαγίου.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας ο υπεύθυνος της «Τεχνικής Προστασίας του Περιβάλλοντος», Ωκεανογράφος δρ. Βασίλης Μαμαλούκας , της εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί η λήψη μέτρων αντιμετώπισης επιφανειακής ρύπανσης στο σημείο του ναυαγίου.

Υποστήριξε ότι στην περιοχή ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ότι η κύρια ρύπανση προκλήθηκε όταν το πλοίο βυθίστηκε.

Ωστόσο σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών ισχυρίζεται ότι το υπάρχον πλωτό φράγμα, δεν είναι ικανό να περισυλλέξει όλους τους τοξικούς ρύπους από τη θαλάσσια περιοχή, λόγω του βάθους του ναυαγίου, με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται κατά καιρούς σε διάφορες κατευθύνσεις μέσα στη θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει ότι η ποσότητα ουσιών που εκλύονται –δημιουργώντας γυαλάδα- είναι μηδαμινή και αμελητέα και η συλλογή της, γίνεται μόνο με μικρό σκάφος, από προσωπικό που βρίσκεται μόνιμα στο νησί.

Σημειώνει δε ότι το αντιρρυπαντικό σκάφος "ΑΚΤΑΙΑ" είναι μόνιμα στο λιμάνι της Σαντορίνης και βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή, στην περίπτωση που γίνει κάποιο έκτακτο γεγονός και σημειωθεί κάποια σημαντική διαρροή.

Την Πέμπτη 04/04, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, συνεχίζεται η εκδίκαση του ποινικού μέρους της υπόθεσης, με την κατάθεση του ενός από τους τρείς πραγματογνώμονες που έχει ορίσει εισαγγελία Νάξου για την υπόθεση.