Ερωτευμένος με το pc

2013-03-05 04:05

Ερωτευμένος με το pc

 

Ερωτευμένος με το pc

Tο διαδικτυακό σεξ είναι ένα φαινόμενο που στη χώρα μας έχει διαδοθεί αρκετά την τελευταία δεκαετία. Με το συγκεκριμένο όρο (cybersex) εννοούμε την ενασχόληση με πορνογραφικό υλικό που βρίσκεται στο ίντερνετ, τις συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου σε διάφορα chatrooms ή ακόμη και τη χρήση βιντεοκάμερας με σκοπό την αυνανιστική κορύφωση. Όμως γιατί επιλέγει κάποιος το διαδικτυακό σεξ; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν πολύ χρόνο στο ίντερνετ είναι πιο επιρρεπείς στο να το κάνουν είτε με κάποιο άτομο που γνωρίζουν είτε, πιο συχνά, με κάποιον άγνωστο. Το cybersex, όμως, δεν αφορά μόνο τους εργένηδες· αντίθετα, αρκετά συχνά επιδίδονται σ’ αυτό άτομα που βρίσκονται σε μια σταθερή, μακροχρόνια σχέση ή ακόμη και αρκετοί παντρεμένοι.

Το διαδικτυακό σεξ αποτελεί συνήθως τον καθρέφτη των προβλημάτων που υπάρχουν σε μία σχέση. Το ζευγάρι μπορεί να έχει απομακρυνθεί σεξουαλικά, να βλέπει την ερωτική του ζωή να βαλτώνει ή ακόμη και να αντιμετωπίζει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Κι επειδή το cybersex δεν περιλαμβάνει φυσική επαφή με το τρίτο πρόσωπο, δημιουργεί την αίσθηση ότι, στην ουσία, δεν πρόκειται για αληθινή απιστία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το σεξ μέσω ίντερνετ γίνεται λιγότερο ένοχο και σαφώς πιο επιτρεπτό –αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο «απατημένος» σύντροφος δεν θα αισθανθεί απόρριψη, προδοσία, θυμό, ακόμη και ενοχή μόλις μάθει την αλήθεια. Επιπλέον, το διαδίκτυο, προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να μπει άμεσα σε ένα φαντασιακό σενάριο, σε μία εικονική πραγματικότητα που θα του προσφέρει σεξουαλική εκτόνωση –κι αυτό καθιστά το cybersex εύκολο, γρήγορο και προσιτό. Ταυτόχρονα, δε, η ανωνυμία επιτρέπει τον πειραματισμό με συμπεριφορές που σε πραγματικές συνθήκες θα ήταν δύσκολο ή «ανεπίτρεπτο» να εκφραστούν. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος επιλέγει το διαδικτυακό σεξ· και κυρίως επειδή αυτός ο νέος τρόπος σεξουαλικής εμπλοκής συχνά φανερώνει μία δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις, την αδυναμία ή ακόμη και την αποφυγή του ατόμου να σχετιστεί πιο στενά με έναν άλλο άνθρωπο. Αυτός, δηλαδή, που καταφεύγει συχνά στις σεξουαλικές συνευρέσεις μέσω διαδικτύου ενδέχεται να είναι δειλός, εσωστρεφής και μοναχικός και, συνεπώς, να μην έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει ένα σύντροφο στην αληθινή ζωή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το διαδικτυακό σεξ μπορεί εύκολα να προκαλέσει εξάρτηση, λόγω της εύκολης πρόσβασης, της ανωνυμίας και της ευχαρίστησης που προσφέρει. Το ερωτικό σκηνικό που βοηθάει το άτομο να φτιάξει στο μυαλό του, το εμπλέκει όχι μόνο σεξουαλικά αλλά και ψυχολογικά και αυτή του η εξάρτηση, πέρα από το γεγονός ότι το απομονώνει ακόμη περισσότερο, το κάνει πιο εσωστρεφές και ενισχύει την τάση του για αποφυγή των πραγματικών επαφών. Γι’ αυτό και ο εθισμός στις σεξουαλικές συναντήσεις μέσω ίντερνετ χρήζει αντιμετώπισης, καθώς αρκετά συχνά μπορεί να κρύβει μια προσωπικότητα αγχώδη, που πάσχει από κατάθλιψη και συναισθηματική αστάθεια.