Κατά του φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου

2013-03-22 00:53

Τι αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατά της επιβολής φόρου στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, στην Κύπρο, τάσσονται, με δήλωσή τους, οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι), τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί μια δικαιότερη και βιώσιμη λύση για τους Κύπριους πολίτες».

Όπως επισημαίνει η Διάσκεψη των Προέδρων στη δήλωσή της, όποια λύση βρεθεί για την Κύπρο, πρέπει να είναι «ευρωπαϊκή» και όχι εκτός ΕΕ, ενώ «οι αποταμιεύσεις των απλών πολιτών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη διάσωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

Όπως επισημαίνεται στη δήλωση, το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης αντιμετωπίζει «ριζική αναδιάρθρωση» με τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Σημειώνεται, παράλληλα, ότι λόγω της κατάστασης στην Κύπρο, αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν κρίσεις παρόμοιες με αυτήν της Κύπρου.

Επιπλέον, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ε.Κ. εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας στη λύση που πρότειναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ για την Κύπρο. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη γι' αυτήν την πρωτότυπη λύση», αναφέρεται χαρακτηριστικά, μια λύση η οποία, όπως αναφέρεται, δόθηκε πίσω από κλειστές πόρτες τις πρώτες πρωινές ώρες και χωρίς να δοθεί η δέουσα προσοχή στις συνέπειες στους απλούς πολίτες.

Τέλος, σημειώνεται ότι το παιχνίδι της αλληλοκατηγορίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ.

Τη δήλωση υπογράφουν ο πρόεδρος του Ε.Κ., Μάρτιν Σουλτς, και οι πρόεδροι του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ, και των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς και Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.