Οι έξυπνες τροφές του fitness

2013-02-16 10:42

Ποια ενεργειακά σνακ χρειαζόμαστε πριν και μετά την άσκηση; Είναι καλό να τρώμε αφού γυμναστούμε ή μήπως έτσι σαμποτάρουμε το αποτέλεσμα; Η διατροφολόγος απαντά και μας δίνει χρήσιμες οδηγίες.

Οι έξυπνες τροφές του fitness

Η επιλογή των κατάλληλων μικρών γευμάτων πριν και μετά την άσκηση τονώνει την ενέργειά μας και βελτιώνει τις επιδόσεις μας. Ειδικότερα, μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα έδειξε ότι τα κόκκινα μήλα και τα μούρα περιέχουν το αντιοξειδωτικό κερσετίνη που αυξάνει την απόδοση. Από την άλλη, μια άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι το πράσινο τσάι συμβάλλει στην προστασία των μυών μετά τη γυμναστική. Τι λέει όμως η ειδικός;

Τροφές πριν την άσκηση
Όπως επισημαίνει η Δανιέλα Πισιμίδη, αθλητική διατροφολόγος, «τα φαγητά για ενέργεια πρέπει να περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αν η προπόνηση έχει να κάνει με βάρη, θα χρειαστεί και πρωτεΐνη για ανάπλαση των μυών. Φροντίστε πάντα να καταναλώνετε τα κυρίως γεύματα 3-4 ώρες πριν την άσκηση». Από την άλλη αν θέλετε να φάτε κάτι ελαφρύ ακόμα και μία ώρα πριν τη γυμναστική, τα μικρά σνακ που προτείνει η διατροφολόγος είναι:

Γιαούρτι 2% με φρούτο
Φυσικός χυμός ανάμεικτος
Δημητριακά με γάλα
Μπάρα δημητριακών
1-2 φρυγανιές με 1 κ.γ. μέλι
Φρούτα (μήλα, μπανάνα, μούρα)

Μετά την άσκηση
Αφού ιδρώσετε, ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια και άφθονα υγρά για να επανέλθει. Όπως επισημαίνει η κ. Πισιμίδη, εξίσου σημαντική είναι και η διατροφή μετά τη γυμναστική, ώστε το σώμα να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια λόγω της άσκησης. «Πρέπει να πιει κανείς νερό και άλλα υγρά και να λάβει τροφές για ενυδάτωση. Επομένως, τα γεύματα μετά την προπόνηση θα πρέπει να περιέχουν ένα συνδυασμό από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία» αναφέρει η διατροφολόγος. Κατάλληλα σνακ είναι:

Φυσικός χυμός
Γάλα με δημητριακά
1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα
Γιαούρτι με φρούτα
Μπάρες δημητριακών
Φρούτα (μπανάνα)
Συνδυασμοί των παραπάνω
Πράσινο τσάι


Σε κάθε περίπτωση, η ποσότητα όλων των παραπάνω εξαρτάται από το βάρος και το ύψος σας, καθώς και από το είδος της άσκησης που επιλέγετε, γι' αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.