Πίσω στα θρανία!

2013-02-16 05:29

Πίσω στα θρανία!

Πίσω στα θρανία!

Πόσο 1999 είναι η έκφραση του τίτλου… Σήμερα χάρη στα laptop και τα smartphones, όλο και περισσότεροι φοιτητές, αλλά και freelancers επιλέγουν να μην περιορίζουν τη δουλειά τους στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους και να έχουν mobile γραφεία, σε καφετέριες, βιβλιοθήκες, εμπορικά κέντρα κτλ. Πριν παραγγείλετε τον αγαπημένο σας καπουτσίνο, έτοιμη να διεκδικήσετε την ακαδημαϊκή αναγνώριση που σας αξίζει, διαβάστε τα παρακάτω tips για πνευματική δουλειά on the go.

Do Βρείτε το χώρο που σας ταιριάζει Αν το γραφείο του σπιτιού σας, δε σας χωράει και προτιμάτε να πάρετε το laptop σας αγκαλιά και να εργαστείτε από κάπου αλλού, βρείτε τα μαγαζιά με wi-fi στη γειτονιάς σας, ή αν έχετε εργασία μαζί με κάποιον συζητήστε και εντοπίστε παρέα τα μαγαζιά με wi-fi που αρέσουν και στους δύο και είναι σε κοντινή απόσταση. Τα μέρη αυτά μπορεί να είναι, βιβλιοθήκες, καφετέριες, βιβλιοπωλεία ή εμπορικά κέντρα. Mπορείτε να γλυτώσετε το κόπο να ρωτάτε στο κάθε μέρος αν διαθέτουν wi-fi, με μια έρευνα online, ή απλώς εγκαθιστώντας στο iPhone σας μια location-based εφαρμογή όπως τη Wi-Fi Finder που σας παρουσιάζει τις διευθύνσεις με wi-fi κοντά στο σημείο που βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή. Κάποιοι αγαπούν την ησυχία της βιβλιοθήκης, και τα μεγάλα τραπέζια που μπορούν να απλώσουν τις σημειώσεις τους και άλλοι προτιμούν τις αναπαυτικές πολυθρόνες, τα νόστιμα σνακ και τον ποιοτικό καφέ που θα βρουν σε μια καφετέρια, σημασία έχει να δείτε τι ταιριάζει στο δικό σας τρόπο μελέτης.

Do Μπείτε σε πρόγραμμα Η φοιτητική ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εργασίες και προθεσμίες, πρέπει λοιπόν να βρείτε μόνοι σας τρόπους να οριοθετήσετε τη μελέτη σας, κάτι που είναι ακόμα πιο σημαντικό αν αποφασίσετε να δουλεύετε εκτός σπιτιού, αφού πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τα ωράρια λειτουργίας των τοποθεσιών που δουλεύετε. Μην παραλείπετε ποτέ να προγραμματίζετε και ώρες ξεκούρασης και ύπνου αν θέλετε να έχετε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα τηρήσετε. Κάτι που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε και το άγχος σας, είναι να “σπάσετε” την εργασία σας σε βήματα και να θέσετε τα δικά σας deadlinesγια κάθε βήμα. Τα “βήματα” πρέπει να είναι μικρά, δηλαδή να μπορείτε να τα φέρετε εις πέρας το πολύ σε μια μέρα, για να μη σας τρομάζουν και να μένετε επικεντρωμένη μόνο στο βήμα που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Στην πορεία παρακολουθήστε αν μείνατε συνεπής στα χρονικά όρια που είχατε θέσει για την αρχή και το τέλος του κάθε βήματος, έτσι θα καταφέρετε να μάθετε περισσότερα για το τι σας βοηθάει και τι όχι στη μελέτη σας, ώστε να οργανωθείτε καλύτερα στο μέλλον.

Don’t Μην παρασύρεστε από το social networking Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, κλείστε Facebook, Twitter και ΙΜ εν ώρα εργασίας. Αν όμως το να τα έχετε ανοιχτά δεν είναι τόσο σημαντικός αντιπερισπασμός για εσάς, αφήστε τα αλλά ρυθμίστε κατάλληλα το status σας ώστε να μην “πετάγονται” διαρκώς νέα chat, χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

Do Να είστε ευγενικοί Μπορεί κάποιοι χώροι να σας παρέχουν την ευχέρεια να κάνετε τη δουλειά σας και δωρεάν wi-fi, αλλά καλό είναι και εσείς να μην ξεπερνάτε κάποια όρια και να είστε διακριτικοί πελάτες. Τα κέρδη ενός καφέ ή ενός εστιατορίου αυξάνονται όσο υπάρχει εναλλαγή πελατών στα τραπέζια, οπότε μην κατασκηνώνετε σε ένα τραπέζι για όλο το ωράριο λειτουργίας. Συνήθως 2 με 3 ώρες είναι ένα καλό χρονικό όριο και για να βγάλετε κάποιο όγκο δουλειάς και για να μη γίνεστε “βάρος” στο κατάστημα. Αν καθίσετε παραπάνω ευγενικό θα ήταν να πάρετε και ένα δεύτερο καφέ ή να αφήσετε ένα γενναίο φιλοδώρημα. Καλό είναι επίσης να επιλέγετε τραπέζια για ένα άτομο και να μην καταλαμβάνετε το μεγαλύτερο τραπέζι με το καναπέ, στριμώχνοντας αγενώς τις μεγάλες παρέες. Εκτός από τα καθίσματα με τους υπόλοιπους θαμώνες μοιράζεστε και το bandwidth, οπότε κατεβάστε το τελευταίο επεισόδιο Gossip Girl από το σπίτι!

Don’t Μην ενισχύετε την ηχορύπανση Τα ακουστικά σας, πέρα από ένας ωραιότατος τρόπος να απομονωθείτε (είτε ακούγοντας μουσική είτε απλώς φορώντας τα για να μειώσετε τη φασαρία και τους ενοχλητικούς που σας πιάνουν τη κουβέντα) προστατεύουν και τους γύρω σας από τη δική σας ηχορύπανση. Σε κάθε περίπτωση ελέγχετε την ένταση της φωνής σας όταν μιλάτε στο τηλέφωνο και χαμηλώστε την ένταση ήχου στις συσκευές που χρησιμοποιείτε.