Πες μου πώς το κάνεις, να σου πω πόσο υγιής είσαι

2013-02-16 04:14

Πες μου πώς το κάνεις, να σου πω πόσο υγιής είσαι

Pes mou  pws to kaneis,  na sou pw poso ugiis eisai

Μία ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μπορεί -και πρέπει- να βασίζεται στην άνεση και την ευχαρίστηση. Οταν τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει, συνήθως κατηγορείς το σύντροφό σου που δεν σου τα προσφέρει. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό το ίδιο το σώμα σου να προσπαθεί να σου πει κάτι! «Η υγεία και το σεξ αλληλοεπηρεάζονται», εξηγεί η ερευνήτρια Debby Herbenick, διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Προώθησης Σεξουαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου Because it Feels Good: A Woman’s Guide to Sexual Pleasure and Satisfaction. «Καθώς όμως το σεξ παραμένει ακόμη ένα θέμα-ταμπού στο οποίο δύσκολα αναφερόμαστε, πολλοί άνθρωποι το διαχωρίζουν από τη φυσική τους κατάσταση», συνεχίζει η ειδικός. Για του λόγου το αληθές, διάβασε επτά οργανικά προβλήματα που μπορεί να κρύβονται στο κρεβάτι σου επιδρώντας αρνητικά τόσο στην ποιότητα όσο και στη συχνότητα των ερωτικών επαφών σου. Κι επειδή το σεξ «χορεύεται» από δύο άτομα, γνώρισε επίσης τι μπορεί να μαρτυρούν και για την υγεία του συντρόφου σου.

Πιθανότητα 1η: Αποφεύγεις το σεξ γιατί πονάς
Τι μπορεί να είναι: Σύνδρομο Vulvodonia ή σύνδρομο Βουλβοδυνία (χρόνια δυσφορία στην περιοχή του αιδοίου, στην είσοδο του κόλπου και της ουρήθρας). Το 2010, με το τέλος της εκτενέστερης έρευνας για τη σεξουαλική ζωή των Αμερικανών που διήρκησε μία 20ετία, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα παρουσίασε αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το παραπάνω σύνδρομο πλήττει το 30% των γυναικών. «Πρόκειται για ένα σοκαριστικό νούμερο. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι απασχολούσε ένα τόσο υψηλό ποσοστό», παραδέχτηκε η Herbenick, καθώς «ο πόνος στη διάρκεια του σεξ σχετίζεται συνήθως με τις άτσαλες προσκρούσεις του πέους στον τράχηλο και την έλλειψη επαρκών προκαταρκτικών παιχνιδιών». Πολλές γυναίκες, όμως, αναφέρουν έναν γενικευμένο, οξύ σαν μαχαίρωμα, πόνο, που περιγράφεται και σαν απότομο τσίμπημα ή και κάψιμο. Τουλάχιστον δε μία στις πέντε γυναίκες βιώνει αυτήν την οδυνηρή εμπειρία, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότερες από 6.000.000 γυναίκες υποφέρουν από το σύνδρομο Vulvodonia.
Τι μπορείς να κάνεις: Απευθύνσου στο γυναικολόγο σου. Τα αίτια του συνδρόμου παραμένουν άγνωστα, ωστόσο μία λεπτομερής ιατρική εξέταση μπορεί να αποκλείσει άλλες πιθανότητες, όπως δερματικές ασθένειες, φλεγμονές, μολύνσεις ή συμπίεση των νεύρων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Πρέπει δε να είσαι επίμονη! Ερευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, μία γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις γυναικολόγους μέχρι να βρει τη ρίζα του προβλήματος (δυστυχώς, το 40% των περιπτώσεων παραμένει αδιάγνωστο). Οσο για τη θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων, την τοπική χρήση αλοιφών κ.ά.

Πιθανότητα 2η: Φτάνεις σε οργασμό δύσκολα, αν όχι καθόλου
Τι μπορεί να είναι: Διαβήτης. Πολλά πράγματα είναι ικανά να σου στερήσουν τον οργασμό, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών από διάφορα φάρμακα. Ενας ταχύτατα αναπτυσσόμενος παράγοντας, όμως, αφορά στις επιπλοκές από τη νόσο του διαβήτη, που μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που διατρέχουν τα γεννητικά όργανα - ακόμα και τα αυτόνομα νεύρα που στέλνουν στον εγκέφαλο τα ερωτικά σήματα. Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2010 στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, σε δείγμα 2.000 ενηλίκων, 57-85 ετών, διαπιστώθηκε ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες που υποφέρουν από διαβήτη δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό. Η μειωμένη ροή του αίματος, που προκαλείται δε από τη ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, επιδεινώνει τα σεξουαλικά τους προβλήματα.
Τι μπορείς να κάνεις: Εάν δεν έχεις διαγνωσθεί με διαβήτη αλλά έχεις πιθανά σημάδια ή επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, προχώρα άμεσα σε σχετικό ιατρικό έλεγχο. Αν είσαι διαβητική, συζήτησε το θέμα με τον προσωπικό σου γιατρό. Ενας έλεγχος της γλυκόζης μπορεί να βελτιώσει αισθητά τις επιδόσεις σου. Δυστυχώς, μόνο το 19% των γυναικών μιλά ανοιχτά για το σεξουαλικό πρόβλημα που αποφέρει η πάθησή τους έναντι του 47% των ανδρών.

Πιθανότητα 3η: Δεν αισθάνεσαι «υγρή»
Τι μπορεί να είναι: Σημάδι μίας κουρασμένης καρδιάς. Η πλειονότητα των γυναικών γνωρίζει ότι η κολπική ξηρότητα αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα των ορμονικών αλλαγών, που συμβαίνουν πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αν όμως είσαι κάτω των 45, η ξηρότητα ίσως οφείλεται σε κάποιο καρδιακό πρόβλημα.
«Η λίπανση του κόλπου βασίζεται στα επίπεδα των ορμονών, αλλά και στην καλή κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί η Herbenick διευκρινίζοντας ότι «η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να προμηνύει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο». Στους άνδρες, αυτό το μήνυμα στέλνεται πολλές φορές με τη μορφή στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ οι πολύχρονοι καπνιστές/καπνίστριες επίσης εμφανίζουν μειωμένη ροή αίματος στα γεννητικά τους όργανα.
Τι μπορείς να κάνεις: Παρατήρησε μήπως παρουσιάζεις κι άλλα καρδιακά συμπτώματα, όπως δυσκολίες στην αναπνοή, καούρες, κόπωση κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση και για να είσαι απόλυτα βέβαιη, προχώρα σε μία ολοκληρωμένη, καρδιολογική εξέταση. Αλλες αιτίες εμφάνισης της κολπικής ξηρότητας είναι η λήψη διαφόρων φαρμάκων, το προκλιμακτηριακό σύνδρομο και η πρόωρη εμμηνόπαυση (στην ηλικία των 40-45 ετών). Στο μεταξύ, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις κάποιο κολπικό λιπαντικό. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, καλύτερα αποτελέσματα έχουν όσα προϊόντα περιέχουν νερό στη σύνθεσή τους (είναι δηλαδή υδατοδιαλυτά) και όχι σιλικόνη.

Πιθανότητα 4η: Σπανίως έχεις ερωτική διάθεση
Τι μπορεί να είναι: Χαμηλή τεστοστερόνη. Μη νομίζεις ότι οι άντρες έχουν το μονοπώλιο στην παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης, παρότι η έκκρισή της στον οργανισμό τους είναι σαφώς πιο υψηλή. Τόσο στο ισχυρό όσο και στο ωραίο φύλο, η τεστοστερόνη συνδέεται εξίσου με την ερωτική επιθυμία. Το πρόβλημα είναι ότι, στις γυναίκες, τα επίπεδά της μειώνονται κατά 50% στην προεμμηνοπαυσιακή φάση κι αυτό, πολλές φορές, οδηγεί στην εξαφάνιση της λίμπιντο.
Τι μπορείς να κάνεις: Αν η γενική εικόνα της υγείας σου είναι καλή κι έχεις ικανοποιητική ερωτική ζωή, ο γιατρός σου θα πρέπει κατ’ αρχάς να ελέγξει αν λειτουργεί εξίσου καλά το ορμονικό σου σύστημα. Κατά τη γυναικολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Elizabeth G. Stewart, συγγραφέα του The V Book: «Η χορήγηση τεστοστερόνης κρίνεται απαραίτητη σε αρκετές περιπτώσεις», αν και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς μελέτες για τις πιθανές συνέπειες μίας ανάλογης, μακροχρόνιας θεραπείας ούτε σχετικά φαρμακευτικά σκευάσματα, που να προτείνονται άφοβα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αναλογίσου λοιπόν, καταρχήν, αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη λίμπιντό σου, όπως το στρες, η κούραση, η έλλειψη επικοινωνίας με το σύντροφό σου ή η ερωτική ανία.

Πιθανότητα 5η: Δεν έχεις ποτέ ερωτική διάθεση
Τι μπορεί να είναι: Κατάθλιψη ή παρενέργεια των φαρμάκων για την κατάθλιψη. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις περισσότερες δραστηριότητες -συμπεριλαμβανομένου του σεξ- αποτελεί ένα από τα κλασικότερα συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης. Κατά έναν περίεργο -ειρωνικό δε- τρόπο, η αγωγή για την αντιμετώπισή της εν λόγω κατάστασης μπορεί να έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα ή και να επιδεινώσει την κατάσταση. Σύμφωνα με γενικές εκτιμήσεις, το 30-70% όσων παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να κάνουν σεξ ή να φτάσουν στον οργασμό.
Τι μπορείς να κάνεις: Οι γυναίκες σπανίως συνδέουμε την απουσία της ερωτικής επιθυμίας με την κατάθλιψη. Στην περίπτωση, όμως, που αισθάνεσαι πεσμένη κι έχεις παρατηρήσει κι άλλα ενοχοποιητικά συμπτώματα, ανάφερέ τα στο γιατρό σου, ο οποίος, εκτός από φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να σου προτείνει να απευθυνθείς και σε ψυχολόγο.
Στην περίπτωση, πάλι, που ακολουθείς ήδη θεραπευτική αγωγή, ζήτησέ του να σου αλλάξει το φάρμακο με κάποιο με λιγότερες σεξουαλικές παρενέργειες, συζήτα μαζί του το ενδεχόμενο μείωσης της καθημερινής δοσολογίας ή να κάνεις, από καιρό σε καιρό, μία διήμερη διακοπή.

Πιθανότητα 6η: Τα κολπικά υγρά σου έχουν μία περίεργη μυρωδιά γεγονός που σε κάνει να αισθάνεσαι ντροπή
Τι μπορεί να είναι: Το βακτήριο vaginosis (BV) το οποίο προκαλεί την πιο συχνή κολπική μόλυνση των γυναικών και κυρίως αυτών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.
Οπως επισημαίνει η Stewart: «Στον γυναικείο κόλπο επικρατούν, ως επί το πλείστον, τα καλά βακτήρια γαλακτικού οξέος προστατεύοντάς τον από διάφορες λοιμώξεις κι από επιβλαβείς, παθογόνους μικροοργανισμούς. Υπάρχουν ωστόσο φορές που, για άγνωστους ακόμη λόγους, οι αμυντικοί γαλακτοβάκιλοι μειώνονται ή κι εξαφανίζονται. Αποτέλεσμα; Διαταράσσεται το pH του κόλπου κι εκκρίνεται ένα γκριζόλευκο υγρό, που, στην καλύτερη περίπτωση, θυμίζει αμμωνία, ενώ, στη χειρότερη, έχει οσμή νεκρού ψαριού».
Τι μπορείς να κάνεις: Εξέθεσε το πρόβλημα στο γυναικολόγο σου. Είναι σαφώς προτιμότερο να ακολουθήσεις μία ολοκληρωμένη αντιβακτηριδιακή αγωγή παρά να προσπαθήσεις να καταπολεμήσεις το πρόβλημα μόνη σου, με πλύσεις, κολπικές κρέμες κι άλλα συναφή. Οπως εξάλλου υπογραμμίζει η Stewart: «Η οξυτετρακυκλίνη, που συνιστάται συνήθως στις βακτηριδιακές κολπίτιδες, δεν επιδρά στο συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο, αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως πρόωρο τοκετό και σοβαρή πυελική φλεγμονή». Η χορήγηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών -πόσιμων και κολπικών- κρίνεται έτσι απαραίτητη, παρότι, πάντα κατά τη Stewart, το βακτήριο ξαναχτυπά το 1/3 των γυναικών.

Πιθανότητα 7η: Την ώρα του σεξ δεν ελέγχεις τα ούρα σου
Τι μπορεί να είναι: Η λεγόμενη ακράτεια πίεσης που οφείλεται σε εξασθενημένους ή εντελώς χαλαρωμένους μυς
Κάποιες γυναίκες «βρέχονται» λιγάκι την ώρα του οργασμού και αναρωτιούνται μήπως αυτού του είδους τα ατυχήματα οφείλονται σε μια αίσθηση υπέρμετρου ενθουσιασμού. «Η ασυνείδητη απώλεια ούρων σε οποιαδήποτε στιγμή της ερωτικής πράξης δεν θεωρείται φυσιολογική, καθώς αποτελεί ένδειξη αποδυναμωμένης ή αλλοιωμένης πυελικής δομής», διευκρινίζει η Herbenick. Οι πολλαπλές εγκυμοσύνες και κυρίως οι κολπικοί τοκετοί είναι από τις βασικότερες αιτίες, ενώ το πρόβλημα προκαλείται επίσης λόγω του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, των χρόνιων πνευμονικών παθήσεων, του άσθματος και της γήρανσης.
Αυτό έχει αποτέλεσμα μία στις τρεις γυναίκες που αντιμετωπίζει ακράτεια πίεσης να ανησυχεί μήπως της συμβεί στη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Αποτέλεσμα; Αποφεύγει οποιαδήποτε ερωτική επαφή.
Τι μπορείς να κάνεις: Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι να σταματήσει η ακράτεια ούρων να υπονομεύει τη σεξουαλική σου ζωή. Ο απλούστερος είναι να αποφεύγεις να πίνεις υγρά 2-3 ώρες πριν μπεις στο παιχνίδι. Βοηθητικό ρόλο παίζει και η στάση: προτίμησε αυτές που ασκούν μικρότερη πίεση στην ουρήθρα, όπως η οπίσθια ή η πλαγιαστή. Ενας ουρολόγος μπορεί, τέλος, να σου δείξει μια σειρά ασκήσεων για να ενδυναμώσεις τους μυς της περιοχής, ενώ ίσως κρίνει απαραίτητη μία μικροχειρουργική επέμβαση.