Πρωτοβουλία της ActionAid για την καταπολέμηση της κλειτοριδεκτομής

2013-03-05 03:07

Το ζήτημα της κλειτoριδεκτομής σε νεαρές κοπέλες στην Αφρική αναδεικνύει η ActionAid  Με αφορμή, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα παρουσιαστεί το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid και της Indigo View Productions “Excision”.Το “Excision” γυρίστηκε τον Ιανουάριο σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου οι Ποκότ κρατούν πιστά τις παραδόσεις τους και υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, για να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο.

Η πρακτική του ακρωτηριασμού έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία των αφρικανικών φυλών. Οι ίδιοι οι Ποκότ λένε ότι είναι τόσο παλιά όσο και οι ίδιοι.

Τα κορίτσια πρέπει να φανούν γενναία, να μην κλάψουν, να μην φωνάξουν, να μην φανεί τίποτα στο πρόσωπό τους την ώρα που η γυναίκα, που εκτελεί και χρέη μαίας στην κοινότητα, τα κόβει με το ίδιο ακονισμένο δόρυ το ένα μετά το άλλο.

Τα ίδια τα κορίτσια ζητούν να τα ακρωτηριάσουν γιατί έτσι πρέπει. Αλλιώς δεν θα γίνουν ποτέ μέλη της κοινωνίας τους, δεν θα παντρευτούν, δεν θα κάνουν παιδιά, δεν θα είναι «αγνά» και «καθαρά» ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις τελετές των Ποκότ.

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί τις ιστορίες δύο γυναικών που ζήτησαν οι ίδιες να υποστούν την πρακτική με τραγικές συνέπειες τόσο για την υγεία τους όσο και για την κοινωνική τους ζωή.

Οι γυναίκες αυτές είναι από τις πρώτες της κοινότητάς τους που συνειδητοποίησαν ότι ο ακρωτηριασμός δεν είναι υποχρεωτικός, υπάρχει επιλογή.

«Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν. Και ενηλικιώνονται. Στην Κένυα του 2013, στην περιοχή των Ποκότ, τα κορίτσια από 6 έως 15 ετών «κόβονται» για να ενηλικιωθούν. Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, τα κορίτσια μπαίνουν στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο και υφίστανται την επέμβαση, χωρίς το παραμικρό αναισθητικό ή παυσίπονο και σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Με το ίδιο λεπίδι, το οποίο δεν έχει περάσει από κανενός είδους αποστείρωση, θα «κοπούν» όλες. Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα μολυνθούν από HIV. Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή τους. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον «ενήλικο βίο». Αφήνουν το σχολείο, παντρεύονται, υπηρετούν τον άντρα τους και τις ανάγκες του. Έτσι βρίσκουν τη θέση τους στην κοινωνία τους. Οι πεποιθήσεις τους είναι τόσο βαθιά ριζωμένες, που οι περισσότερες δεν ζητούν βοήθεια και δεν αντιδρούν. Αναρωτιέμαι, πώς έχουν φτάσει σε αυτό το όριο που να μπορούν να καταπιέζονται τόσο βαθιά;» δήλωσε η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Βίκυ Βελλοπούλου.

Η προβολή θα γίνει στον κινηματογράφο ODEON ΟΠΕΡΑ, την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ.

Το εισιτήριο θα κοστίζει 6 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την στήριξη της ActionAid στη δράση της για τις γυναίκες.