Πρόεδρος ΜΚΟ Praksis: "Άστεγοι θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι"

2013-03-08 05:53

Ποια είναι η ΜΚΟ Praksis, το κοινωνικό της έργο και το πρόγραμμα "Συν στο Πλην" που έχει σαν στόχο του την αντιμετώπιση της αστεγίας. Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ, μιλάει στο NEWS 247 (Vids + Pics)https://www.dailymotion.com/video/xy0taz_yyyyyyyyyy-yyyyyyyy-yyyyyyy-yyyyyyyy-yyy-praxis_news

Η οικονομική κρίση είναι το "τέρας" που τρομοκρατεί και αποξενώνει. Ο όρος "νεοάστεγος" αποτελεί με τη σειρά του έναν νεολογισμό που δικαιολογείται εκ των συνθηκών και δυστυχώς, εκ των αποτελεσμάτων.

Πίσω από τα πρόσωπα των απόκληρων της κοινωνίας και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, υπάρχουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι που με το πείσμα, τα προσωπικά τους όνειρα και την αυταπάρνηση τους, δίνουν τη δική τους μάχη για την εξάλειψη των διακρίσεων, της φτώχειας, της αστεγίας.

Στην οδό Δεληγιώργη, στον αριθμό 26-28, από το καλοκαίρι και μετά, λειτουργεί το πρώτο "Κέντρο Ημέρας Αστέγων" του προγράμματος "Συν στο πλην", που έχει σαν στόχο του να προσφέρει ανακούφιση στο διογκούμενο κύμα των αστέγων και παράλληλα να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη καταγραφή του άστεγου πληθυσμού. Μαζί με το συγκεκριμένο "Κέντρο Ημέρας", λειτουργεί και το αντίστοιχο του Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια του Πειραιά, στην οδό Ζωσιμαδών.

 

Το φαινόμενο της "αστεγίας" έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, πλήττοντας ολοένα και περισσότερους Έλληνες που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχασαν τη δουλειά τους και μέσα σε μια στιγμή βρέθηκαν στο δρόμο. Σε αρκετές περιπτώσεις "θύματα" αγωγής έξωσης πέφτουν ολόκληρες οικογένειες, μαζί με τα ανήλικα ή μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά τους.

"Η αστεγία δεν αφορά μόνο όσους δεν έχουν στέγη για να μείνουν"

"Όταν μιλάμε για αστεγία, δε μιλάμε μόνο για τα άτομα εκείνα που δεν έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους", μας λέει ο κ. Αντύπας, αλλά και για τα άτομα "που ζουν σε συνθήκες αστεγίας. Άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους, το λογαριασμό του ρεύματος ή του νερού και κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθούν στο δρόμο. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 40.000 εντολές διακοπής ρεύματος. Και αυτό είναι συνθήκη αστεγίας".

Απώτερος στόχος του "Συν στο Πλην", είναι να βοηθηθούν και οι οικογένειες αυτές που αντιμετωπίζουν έντονα όλο το φάσμα των συνεπειών της έλλειψης στέγης, να διατηρήσουν την κατοικία τους, αντιμετωπίζοντας έτσι την κρίση με έναν πιο ανώδυνο τρόπο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά αποτελούμενα από τέσσερα μέλη κατά μέσο όρο.

Από τα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας

 

 

Όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος του Praksis, δύο είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος Συν στο Πλην:

-Παρέμβαση με την λειτουργία δύο Ανοικτών Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Πειραιά, με σκοπό την άμεση ανακούφιση των ήδη άστεγων, και

-Πρόληψη με την λειτουργία Προγράμματος στήριξης ελληνικών οικογενειών που κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγες. (Κοινωνική Κατοικία). Η ύπαρξη ανήλικων τέκνων και η μεταβολή του εισοδήματος τα τελευταία δύο έτη είναι βασικές προϋπόθεσες.

"Τα Κέντρα Ημέρας παρέχουν όλες τις υπηρεσίες υγιεινής σε έναν άστεγο", αναφέρει ο κ. Αντύπας και "παράλληλα ο άνθρωπος που θα ζητήσει βοήθεια μπορεί να μιλήσει με κοινωνικό και εργασιακό σύμβουλο που προσπαθούν να βοηθήσουν με στόχο την έξοδο από την αστεγία".

Παράλληλα, και το πρόγραμμα Κοινωνική Κατοικία για την υποστήριξη οικογενειών σε τομείς όπως ενίσχυση ενοικίου, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, επισιτιστική ενίσχυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη, έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες.

Αποτελέσματα των δράσεων

"Στους δέκα μήνες λειτουργίας (από τον Μάρτιο του 2012), οι επισκέψεις στα Κέντρα Ημέρας Αθήνας και Πειραιά ξεπέρασαν τις 30.000, με μέσο όρο στην Αθήνα τα 120 - 170 άτομα ημερησίως και στον Πειραιά τα 60 -80 άτομα", μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΜΚΟ Τζανέτος Αντύπας. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι ωφελούμενοι των Κέντρων σε Αθήνα και Πειραιά, ανέρχονται στις 2.000. "Η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΜΚΟ.

Από την άλλη, 780 οικογένειες έχουν λάβει τη βοήθεια του προγράμματος, ανακτώντας μια αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς χρέη. 190 από αυτές συνεχίζουν μόνες τους τη ζωή τους, όπως επισημαίνει ο κ. Αντύπας. "Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα είναι ενταγμένες 525 οικογένειές ενώ τα αιτήματα που εκκρεμούν ανέρχονται στα 2.500 περίπου", προσθέτει ο ίδιος.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως όταν οι οικογένειες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, το 85% αυτών είχε χρέη, ενώ όταν το ολοκλήρωσαν το 81% δεν χρωστούσε πια ούτε ευρώ.

"Μέσα από τη λειτουργία των δύο κέντρων υποδοχής αστέγων, έγινε και μια πρώτη καταγραφή των 1.200 - 1.400 ανθρώπων που ζουν στο δρόμο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ άλλα 800 άτομα ζουν επιβεβαιωμένα σε επισφαλείς συνθήκες κατοικίας. 500 άτομα έχουν ήδη καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη", λέει ο κ. Αντύπας. "Συνολικά, 45.000 άτομα λαμβάνουν κάθε χρόνο βοήθεια από την Praksis και όλες τις δράσεις της".

Πρόγραμμα Κοινωνική Κατοικία

 

 

 

 

Οι νεοάστεγοι των αστικών κέντρων

"Ζητούμενο της Praksis είναι και η καταγραφή του αριθμού των αστέγων και όσων βρίσκονται ένα βήμα πριν μείνουν χωρίς στέγη. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και ορθολογικοί σε σχέση με την καταγραφή", τονίζει ο κ. Αντύπας.

"Ο νεολογισμός του νεοάστεγου, ευσταθεί. Είναι εργαζόμενοι που λόγω οφειλών σε τράπεζες και δάνεια καταλήγουν να μην έχουν στέγη. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, οι άστεγοι ήταν εκείνοι που κατά βούληση επέλεγαν από μόνοι τους να μένουν στο δρόμο.

Πλέον ο νεοάστεγος, είναι κυρίως άντρας, έχει ένα ανώτερο πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο, είναι άνθρωπος που συνειδητά έχει εγκαταλείψει την εστία του και συνήθως δεν προέρχεται από την Αθήνα μιας και στην επαρχία υπάρχει ο στιγματισμός του να χάσεις την εργασία σου. Αυτοί οι άνθρωποι πολλές φορές επιλέγουν να χαθούν μέσα στο αστικό κέντρο και συχνά λένε και ψέμματα στις οικογένειες τους.

Ηλικιακά ο νεοάστεγος βρίσκεται στη μέση περίπου ηλικία, σε παραγωγική ηλικία. Οι περισσότεροι βρίσκονται λοιπόν στο κέντρο της Αθήνας και εντοπίζονται σε περιοχές και πλατείες που δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Πολλοί επιλέγουν να ζουν μέσα στο αυτοκίνητο τους, ενώ μια νέα ομάδα αστέγων που επισκέπτονται και τα κέντρα μας, είναι οι φορτηγατζήδες που δεν βρίσκουν εργασία και τα φορτηγά τους έχουν κατασχεθεί από τράπεζες".

Ρατσισμός και επιθέσεις

"Επιθέσεις ρατσιστικής βίας έχουν εκδηλωθεί και εναντίον μας. Το κέντρο Υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Πάτρα έχει υποστεί βανδαλισμό. Αυτές οι επιθέσεις δεν μας αποδυναμώνουν, απλά μας κάνουν πιο προσεκτικούς".

"Θα θέλαμε ένα κράτος αρωγό"

"Η σχέση μας με την Πολιτεία και το κράτος είναι διακριτή. Δεν είμαστε φορέας κρατικής διακυβέρνησης. Είμαστε ΜΚΟ και επιλέγουμε σε ποια συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. θα συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε καθοδήγηση έναντι της καταστατικής μας λειτουργίας. Θα θέλαμε ένα κράτος αρωγό ως προς την υιοθέτηση των δοκιμασμένων προγραμμάτων μας που έχουν αποτελεσματικότητα.

Οι κινήσεις μας στοχεύουν στο να αφομοιωθούν οι δράσεις μας από τον κρατικό μηχανισμό και εμείς αύριο, να μην έχουμε λόγο ύπαρξης. Το Συν και Πλην έχει προταθεί άλλωστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και αναμένουμε τα αποτελέσματα".

Η "Praksis είναι μια συνεχής περιπέτεια"

"Καλούμε όποιον θέλει και έχει χρόνο να έρθει να βοηθήσει", καταλήγει ο κ. Αντύπας. "Μέσα από τη συμμετοχικότητα, αυτός που λαμβάνει μέρος, μπορεί να δει το αποτέλεσμα. Ο κάθε εθελοντής έχει ανατροφοδότηση της πράξης του". "Η κρίση έχει μουδιάσει τον κόσμο. Νομίζει πως το να στραφεί κανείς στον εαυτό του, θα τον προετοιμάσει για τα χειρότερα που έρχονται.

Όταν όμως έρχεται κανείς εδώ και μας γνωρίζει, καταλαβαίνει την πρόθεση μας, η οποία είναι η λογική και σωστή αξιοποίηση του εθελοντή για να μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Και βέβαια, ο τελικός μας στόχος είναι να καταργηθούμε κάποια στιγμή, όταν πάψουν τα κοινωνικά προβλήματα. Και όλοι πρέπει να καταλάβουν, ότι στη θέση του αστέγου μπορεί να βρεθεί ο οποιοσδήποτε πολύ εύκολα. Κλειδί, είναι η αλληλεγγύη".

Από τα Πολυϊατρεία της ΜΚΟ

 

 

Η σημερινή δραστηριότητα της Praksis

Η ΜΚΟ δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη. Λειτουργεί δύο μεγάλα Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία παρέχουν και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ διατίθενται νομικά κέντρα και εργασιακή συμβουλευτική. Στην Αθήνα υπάρχει κέντρο υποδοχής φυλακισμένων, ενώ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί πρόγραμμα υποδοχής και περίθαλψης των "παιδιών των φαναριών".http://www.dailymotion.com/video/xy0vn9_hepatitis-c-tv-spot_news

Επικουρικά δρα και το "κινητό σχολείο" για την προσέγγιση αυτών των παιδιών. Στην Πάτρα λειτουργεί το "Κέντρο υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών. Σε όλη την Ελλάδα η Praksis ενοικιάζει 27 οικίες για άτομα που ζητούν άσυλο και άτομα που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, η Praksis διαθέτει δύο κινητές ιατρικές μονάδες. Η πρώτη κινείται από τον Προμαχώνα μέχρι τον Έβρο και η δεύτερη στα νησιά, Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη. Η τρίτη κινητή μονάδα, παρέχει εξέταση και ενημέρωση για τον ιό HIV και την Ηπατίτιδα C στην Αθήνα. Τέλος, η ΜΚΟ έχει συνεχή street work δράση. Από τον Μάρτιο του 2012 και μετά "τρέχει" και το πρόγραμμα "Συν στο Πλην" που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", με όλα όσα αναφέραμε παραπάνω.http://www.dailymotion.com/video/xy0vjm_rapid-hiv-test-tv-spot_news

Περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

Τηλ: 210 520 5200

Fax: 210 520 5201

E-mail: info@praksis.gr