Πώς θα δημιουργήσετε την ιδανική βάση στο μακιγιάζ

2013-02-26 06:36

Πώς θα δημιουργήσετε την ιδανική βάση στο μακιγιάζ

Συμβουλές από τον προσωπολόγο-hairstylist Θοδωρή Οικονομάκη

 

Το πρόσωπο μας έχει μια πολυδιάστατη μορφή, χωρίζεται σε εικόνες ανφάς, προφίλ και εικόνες ¾. Αυτές είναι οι οπτικές γωνιές τις οποίες οι άλλοι κοιτούν στο πρόσωπό μας. Έχουμε δυο εργαλεία για να δημιουργήσουμε τις τέλειες βάσεις για το μακιγιάζ: το φως και τη σκιά.




Γράφει ο Θοδωρής Οικονομάκης







Εργαλεία για φως: Το φως μπορούν να το αποδώσουν προϊόντα όπως είναι το ανοιχτόχρωμο make up, το concealer και οι ανοιχτόχρωμες πούδρες.

Εργαλεία για σκιά: Τη σκιά μπορούμε να την αποδώσουμε με σκούρα make up και σκούρες πούδρες.

Πώς τοποθετούμε φως και σκιά στο πρόσωπο;

Το πρόσωπο μας περιβάλλεται από φως. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, σύμφωνα με τη γωνιά από όπου έρχεται το φως δημιουργούνται και οι ανάλογες σκιές στο πρόσωπο. Όταν θέλουμε να φέρουμε ισορροπία στα χαρακτηριστικά του προσώπου πρέπει να εντοπίσουμε ποια χαρακτηριστικά κάνουν εσοχές και ποια κάνουν εξοχές στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με την κλίση του φωτός δουλεύουμε και το μακιγιάζ μας. Για παράδειγμα, έστω ότι έχουμε να κάνουμε μια βραδινή έξοδο σε κλειστό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι το φως πάντα θα έρχεται από ψηλά, αφού σε ένα εστιατόριο ή σε ένα μπαρ πάντα το τεχνητό φως έρχεται από ψηλά.

Με αυτήν τη λογική πρέπει να δουλέψουμε το μακιγιάζ. Παίρνοντας ένα καθρέπτη χειρός, αν σταθούμε κάτω από ένα έντονο φως, θα παρατηρήσουμε ότι οι περιοχές που εξέχουν πιο πολύ από το πρόσωπό μας φωτίζονται περισσότερο. Αυτές συνήθως είναι η βάση πάνω από τα φρύδια, η γραμμή της μύτης, τα μήλα και σε κάποιες περιπτώσεις το πηγούνι.

Επομένως, οι γραμμές που σκουραίνουν γιατί δεν πέφτει το φως επάνω τους είναι τα ματιά, οι γραμμές κάτω από τα μήλα και η περιοχή που σκεπάζει η μύτη, δηλαδή το κέντρο του επάνω χείλους.

Κρατώντας σταθερά τον καθρέπτη μας και ενώ είμαστε κάτω από το έντονο φως γέρνουμε αργά-αργά το κεφάλι μας προς τα πίσω. Τότε, παρατηρούμε ότι όσο πιο πίσω γέρνουμε τόσο περισσότερο αλλάζει ο φωτισμός του προσώπου με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά να φαίνονται εντελώς διαφορετικά.

Εκεί που είχαμε σκιά τώρα, έχουμε φως με αποτέλεσμα αυτά τα χαρακτηριστικά να δείχνουν πιο νεανικά. Έτσι ξέρουμε ακριβώς που θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα εργαλεία για το φως στο πρόσωπό μας ώστε να έχουμε μία πιο νεανική εικόνα με το μακιγιάζ μας.

Το καλοκαίρι και σε χώρες που έχουν περισσότερο ήλιο, οι γυναίκες αισθάνονται πιο όμορφες από ό,τι το χειμώνα. Ένας παράγοντας, που το προκαλεί αυτό, είναι η επιδερμίδα τους η οποία σκουραίνει περισσότερο αυτή την περίοδο.

Βρισκόμαστε πάλι κάτω από το έντονο φως και κρατάμε τον καθρέπτη χειρός. Ταυτόχρονα παίρνουμε με το άλλο μας χέρι ένα μεγάλο περιοδικό σε μαύρο χρώμα και το τοποθετούμε περίπου 30 cm πάνω από το κεφάλι μας.

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι τώρα που το φως δεν πέφτει διάχυτο στο πρόσωπο μας, έχουμε σίγουρα μία πιο αρμονική εικόνα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά μας.

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι όπου έπεφτε διάχυτο το φως, είχαμε έντονο φωτισμό σε κάποια χαρακτηριστικά και έντονη σκιά σε κάποια άλλα. Εμποδίζοντας αυτό το φως με το περιοδικό έχουμε απόλυτη σκιά και αυτό γιατί κάναμε πιο σκούρες τις περιοχές που φωτίζονταν έντονα και δώσαμε καλύτερη αρμόνια.

Έτσι, γνωρίζουμε ποιες περιοχές πρέπει να σκουραίνουμε για να δώσουμε αρμόνια στα χαρακτηριστικά μας.

Θοδωρής Οικονομάκης
Προσωπολόγος - Hairstylist educator