Ραντεβού τρόικας με Στουρνάρα και στο βάθος απολύσεις

2013-03-04 03:17

 τρόικα ξεκινά την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος. Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

Από το υπουργείο Οικονομικών και τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκινά τον έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να διαπιστώσει πως βαίνει η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού που εμφανίζει υστέρηση.

Το κλιμάκιο των δανειστών συναντήθηκε την Κυριακή με σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο και επί τάπητος τέθηκαν η πορεία του οικονομικού προγράμματος, η υλοποίηση του προϋπολογισμού και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Σε περίπτωση μάλιστα που συνεχιστεί η διεύρυνση της υστέρησης, είναι πιθανόν να επιβληθούν και νέα μέτρα, κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση, αλλά θεωρεί σίγουρο η αντιπολίτευση.

Ενόψει της συνάντησης, η κυβέρνηση μετέτρεψε το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά σε έναν νόμο εφάμιλλο σε διαστάσεις με προηγούμενους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, εισάγοντας πάρα πολλές διατάξεις που απαιτεί η τρόικα.

Ορισμένες από αυτές τις διατάξεις είναι η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, καθώς και η εισαγωγή του μέτρου της αυτόματης κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων, επιδοτήσεων προκειμένου να πληρώνονται παρακρατούμενοι φόροι που οφείλονται στο δημόσιο.

Στις συζητήσεις αυτές ιδιαίτερη θέση θα έχει το θέμα των απολύσεων, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι με την αλλαγή της δομής των Υπουργείων και το ρυθμό των αποχωρήσεων που έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 θα υπερκαλυφθεί.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, ότι από τους 724.000 το 2010 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν στο τέλος του 2012 644.000, είχαν δηλαδή μειωθεί κατά 80.000.

Ένα άλλο θέμα, στο οποίο μάλιστα η κυβέρνηση θα δεχθεί μεγάλη πίεση από την τρόικα είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Η ελληνική πλευρά θα τονίσει ότι για τον ΟΠΑΠ αναμένεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές έως τις 5 Απριλίου, ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα επιτευχθεί η πώληση του 74% της ΕΥΑΘ, ότι για τον ΟΛΘ θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία το επόμενο τρίμηνο και τέλος ότι τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει ο διαγωνισμός για την εικοσαετή παραχώρηση ιπποδρομιακού στοιχήματος του ΟΔΙΕ.

Στην ατζέντα, τέλος, θα βρεθεί και η φοροδιαφυγή, για την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του τόνιζε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.