Σαλόνι Γενεύης. Τα Concept cars που λατρέψαμε

2013-03-09 06:04

Italdesign Parcour Concept, IED Alfa Romeo Gloria Concept και Pinifarina Sergio είναι τρία από τα πολλά concept cars που παρουσιάσθηκαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και κατάφεραν να στρέψουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Και όχι αδίκως...

Αν υπάρχει κάτι που κάνει κάθε μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου στον πλανήτη να είναι ξεχωριστή, αυτό δεν είναι άλλο από τα concept cars που παρουσιάζονται. Αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από μια λευκή κόλλα χαρτί, συνήθως δεν θα βγουν ποτέ στην παραγωγή, δεν παύουν όμως να αποτελούν πηγή έμπνευσης αλλά και σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της αυτοκίνησης.

 

Italdesign Parcour Concept

 

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η ιταλική φίρμα σχεδιασμού, η οποία πέρασε στην ιδιοκτησία του ομίλου VW, το 2010, κάνει το ντεμπούτο της με το Parcour, ένα υψηλών επιδόσεων πειραματικό crossover που αντλεί δύναμη από έναν κινητήρα της Lamborghini.

Παράλληλα με την έκδοση coupe, η Italdesign αναπτύξει και μια έκδοση roadster του concept, η οποία συνδυάζει στοιχεία από SUV και σπορ αυτοκίνητα.

Τόσο η κουπέ, όσο και η ανοικτή έκδοση προσφέρουν χώρο για δύο άτομα και είναι εξοπλισμένα με 550 ίππων, 5.2-λίτρων V10 κινητήρα που προέρχεται από την Lamborghini Gallardo και έχει τοποθετηθεί πίσω από την καμπίνα των επιβατών. Ένα 7-τάχυτο διπλού συμπλέκτη αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μεταφέρει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Η Italdesign αναφέρει επιτάχυνση από 0-100 χλμ.ώρα σε 3,6 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 320 χλμ/ώρα .

 

IED Alfa Romeo Gloria Concept

 

Kαλή εμφάνιση που προσελκύσει την προσοχή, προκειμένου να εδραιώσει την εικόνα μιας συγκεκριμένης μάρκας. Έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το Alfa Romeo Gloria Concept, το οποίο σχεδιάσθηκε από το IED και αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Αυτό δείχνει μια πιθανή μελλοντική κατεύθυνση styling για ένα κομψό σεντάν με κουπέ γραμμές. Σχεδιάστηκε από μια ομάδα 20 φοιτητών στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας τους .

Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει ότι η ιδέα είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει υπερτροφοδοτούμενο V6 και V8 κινητήρες, που βρίσκονται κάτω από το καπό της νέας Maserati Quattroporte.

 

Pinifarina Sergio

 

Ο διάσημος ιταλικός οίκο ντιζάιν, ο Pininfarina αποτίει με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο του, Sergio Pininfarina, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούλιο. Για το λόγο αυτό, το νέο πρωτότυπο αυτοκίνητο φέρει το όνομά του.

Η Pinifarina Sergio είναι ένα στιλ barchetta που «χτίστηκε» πάνω στο πάτωμα και τα μηχανικά μέρη της Ferrari 458 Spider.

Ο κινητήρας βρίσκεται πίσω από την θέση του οδηγού, και είναι ιι γνωστός από την 458 Spider 4.5-λίτρων V8 που αποδίδει 570 ίππους και συνδυάζεται με ένα επτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη που στέλνει τη δύναμη στον πίσω άξονα.

Για να αντισταθμιστεί η απώλεια του παρμπρίζ, οι σχεδιαστές του Pininfarina τοποθέτησαν ένα φτερό στο μπροστινό προφυλακτήρα για βελτίωση της αεροδυναμικής, ενώ ένα roll-bar με σταθερή αεροτομή προστατεύει τους επιβάτες και αυξάνει την κάθετη δύναμη στον πίσω άξονα.

Σύμφωνα με την φίρμα, το αυτοκίνητο επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε κάτω από 3,4 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα στα 320 χλμ/ώρα.

Το αξιοσημείωτο; Η εταιρία Pininfarina αναφέρει ότι εφόσον υπάρχει ενδιαφερόμενος μπορεί να κατασκευάσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Χωρίς πάντως να αποκαλύπτει και το πόσο θα πρέπει να βγάλει ο ενδιαφερόμενος από τον τραπεζικό του λογαριασμό για να το αποκτήσει.