Στη σκιά του διλήμματος χρεοκοπία ή κούρεμα οι Κύπριοι

2013-03-19 01:17

Από μία λεπτή γραμμή κρέμεται η τύχη της Κύπρου. Το δίλημμα χρεοκοπία ή κούρεμα καλείται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες ώρες για την Κύπρο, καθώς στις 4 το απόγευμα, η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου που αφορά στην επιβολή τέλους επί των καταθέσεων μετά την πρωτοφανή απόφαση τουEurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Καταψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το sigmalive.com, για κούρεμα των καταθέσεων αποφάσισαν την Κυριακή ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, ενώ υπέρ αναμένεται να ταχθεί ο ΔΗΣΥ. Το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ από την άλλη πλευρά θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις για έγκριση του.

Το νομοσχέδιο τυγχάνει επεξεργασίας από το Υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει και πάλι στις 9.30 το πρωί.

Ενόψει της απογευματινής συνεδρίας της ολομέλειας συνέρχεται στις 9.30 η επιτροπή οικονομικών της Βουλής, η οποία την Κυριακή έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει στις 11 τα μέλη της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρία.

Έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίσουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας, απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής μέσα από το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  αφού αναφέρθηκε στις πραγματικές επιλογές που τέθηκαν ενώπιον μας στο Eurogroup, είπε ότι επέλεξε την πιο οδυνηρή για τον ίδιο επιλογή.

Σημείωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση και τόνισε ότι "γι αυτό και συνεχίζει  να δίνει τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν τις επόμενες ώρες έτσι που να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δεσμεύθηκε για ανταλλάγματα -υπό μορφή μετοχών και ομολόγων- με στόχο την ανακοπή πιθανής εκροής καταθέσεων, ενώ δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση των αποφάσεων του Eurogroup για τους μικροκαταθέτες.