Συνήθειες που μας «λυγίζουν»

2013-02-16 04:18

Συνήθειες που μας «λυγίζουν»

 

Συνήθειες που μας «λυγίζουν»

Το 14% των Ευρωπαίων μεταξύ 25 και 70 ετών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία που σχεδόν πάντα οφείλεται σε οργανικά αίτια ή σε ψυχολογικές διαταραχές. Τα καλά νέα είναι ότι όλα διορθώνονται.

Πολύ καυτή. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως, αν ένας άντρας περάσει πέντε λεπτά με μια γυναίκα που θεωρείται πολύ ελκυστική, αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης του, της ορμόνης του στρες. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο εμφανές είναι ότι η ίδια ουσία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αν φτάσει η στιγμή για σεξουαλική επαφή, καθώς μια από τις λειτουργίες της είναι ακριβώς να εμποδίζει την αντρική στύση. Έτσι αποκάλυψαν πριν από λίγο καιρό ερευνητές από τη Ισπανία και την Ολλανδία στο περιοδικό Hormones and Behaviour.

Τσιγάρο; Όχι, ευχαριστώ. Όσοι καπνίζουν καθημερινά είναι πιο επιρρεπείς στην ανικανότητα, όπως έδειξε μια έρευνα σε άντρες μεταξύ 35 και 74 ετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology. Ο λόγος μπορεί να είναι πως, όπως επισημαίνει μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η ροή του αίματος σε όλο τον οργανισμό γίνεται πιο αργή μετά την εισπνοή καπνού. Επιπλέον, η δράση της νικοτίνης στενεύει τις αρτηρίες. Ο καπνός δεν είναι το μόνο ναρκωτικό που μπορεί να βραχυκυκλώσει την ερωτική ζωή. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine αποκάλυπτε ότι η μαριχουάνα δρα απευθείας σε κάποιους δέκτες του πέους, δυσκολεύοντας τη στύση.

Παχάκια χαλάστρες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας έδωσαν λύση στο στυτικό πρόβλημα μιας ομάδας παχύσαρκων αντρών, όταν εκείνοι κατάφεραν να χάσουν από το 5% ως το 10% του βάρους τους σε οκτώ εβδομάδες. Η εξήγηση είναι διπλή. Από τη μια, ό,τι βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία έχει αποτέλεσμα στην καλή απόδοση των γεννητικών οργάνων. Από την άλλη, τα επίπεδα ορμονών όπως είναι η τεστοστερόνη, μειώνονται με την παχυσαρκία.

Υπερκατανάλωση σόγιας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρουσίασαν πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition την περίπτωση ενός νέου χορτοφάγου 19 ετών με σεξουαλικά προβλήματα λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αυτού του οσπρίου. Όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, αυτό το συστατικό της διατροφής του είχε μειώσει δραστικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα του. Αφού σταμάτησε να καταναλώνει σόγια και τα παράγωγά της, οι δυσκολίες να «μπει στον πνεύμα» μειώθηκαν. Έναν χρόνο αργότερα, η ερωτική ζωή του ασθενούς είχε γίνει πλήρως φυσιολογική.

Ζωή ποδήλατο. Η ποδηλασία για περισσότερες από τρεις ώρες την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο «πτώσης» –όχι από το ποδήλατο– όπως κατέληξε μια έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται, οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς ο ποδηλάτης κάθεται στη σέλα, δημιουργείται μια πίεση στην περιοχή του περίνεου (ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς), που μπορεί να καταστρέψει τα νεύρα και να διακόψει προσωρινά τη ροή του αίματος προς το πέος. Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να διαλέξουμε ανάμεσα στο σεξ και τον αθλητισμό: αρκεί να επιλέξουμε το κατάλληλο κάθισμα ή να φοράμε εσώρουχο με μαξιλαράκι, για να αποφύγουμε αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες.

Τα δάκρυα διώχνουν την επιθυμία. Είτε είναι χαράς ή λύπης, τα δάκρυα που χύνουμε (τα επονομαζόμενα συναισθηματικά) διαφέρουν από αυτά που εκκρίνουν τα μάτια μας, για να διώξουν έναν κόκκο σκόνης. Μεταξύ άλλων, επειδή περιέχουν ορμόνες όπως την προλακτίνη και τη λευκίνη. Το πιο περίεργο είναι ότι ένα πείραμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αποκάλυψε ότι η παρουσία των δύο ουσιών στα δάκρυα μπορεί να έχει κάποια σχέση, καθώς η μυρωδιά των δακρύων των γυναικών παράγει ένα διττό φαινόμενο στο αντίθετο φύλο: μειώνει την τεστοστερόνη καθώς και τη διέγερση σε εγκεφαλικό επίπεδο.

Κακή καρδιά. Η αρτηριοσκλήρωση (η πάχυνση και η απώλεια της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αρτηριών) μπορεί να καταστρέψει μια νύχτα πάθους. Γι’ αυτό, μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology αναφέρει ότι η αντρική ανικανότητα μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα της απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει το άτομο να πάρει νωρίς φάρμακα, πριν πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Μαζέψτε ήλιο. Αν ένας άντρας έχει έλλειψη βιταμίνης D, η λίμπιντό του κατακρημνίζεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας αυστραλιανής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Endocrinology. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, προκειμένου η ποσότητα τεστοστερόνης που παράγεται να είναι επαρκής, χρειάζονται 30 νανογραμμάρια αυτής της ένωσης ανά χιλιοστόλιτρο αίματος. Αυτά τα επίπεδα συνήθως ανεβαίνουν τον Αύγουστο, όταν η αύξηση των ωρών έκθεσης στον ήλιο οδηγεί στην παραγωγή περισσότερης βιταμίνης D.