Τηλεδιάσκεψη Eurogroup: Προστασία των κυπριακών καταθέσεων έως 100.000€ ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών

2013-03-19 01:34

Κάνουν πίσω οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μετά την παγκόσμια κατακραυγή για το "καταστροφικό" πακέτο διάσωσης της Κύπρου, πρότειναν διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ

Μπροστά στο αδιέξοδο, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο.

Αυτό σημαίνει, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν απόψε οι υπουργοί τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης. Επαναλαμβάνεται ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος

"Το Eurogroup, εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες με καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ" αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού.

Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται νέο σχέδιο, καθώς είναι σαφές ότι η απόφαση της περασμένης Παρασκευής δεν πρόκειται να περάσει από την κυπριακή Βουλή. Πλέον έχει και το πράσινο φως του Eurogroup για να το κάνει, διορθώνοντας την πρώτη (απαράδεκτη) απόφαση.

Στουρνάρας: "Κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες"

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες τόσο σε κυπριακές όσο και σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα, έδωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό τον κυπριακών τρόπων στην χώρα μας, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στην Κύπρο.