Το Κατάρ θέλει να επενδύσει 40 εκατομμύρια στην Ελλάδα

2013-03-07 03:23

Το Κατάρ ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει μέσω ειδικού επενδυτικού ταμείου, σχέδια αξίας από 40 εκατομμυρίων ευρώ και άνω

Η δημιουργία του Ελληνο - Καταριανού Fund, ακόμη και εντός του Μαρτίου, που θα επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε το αντικείμενο της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νότη Μηταράκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Qatar Holding Ahmad Al-Sayed.

Στη συνάντηση ανέπτυξαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και οι εκπρόσωποι 6 ελληνικών επιχειρήσεων από τους κλάδους του τουρισμού, τροφίμων, ακινήτων και ενέργειας, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις αυτές μετείχαν και στην αποστολή που είχε συνοδεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Ντόχα στις 29-30 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου το εν λόγω επενδυτικό ταμείο, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές αν και επισήμως δεν συζητήθηκε το ύψος της συμμετοχής, ενώ όπως προκύπτει από τις συζητήσεις, τουλάχιστον για την αρχή, η Ελλάδα δεν θα βάλει χρήματα αλλά μόνο το Κατάρ ενώ δεν αποκλείεται το Κατάρ να συμμετάσχει και στο αναπτυξιακό ταμείο που προωθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ γνωστοποιήθηκε ότι το επόμενο ραντεβού δόθηκε στην Ντόχα, στις 27 Μαρτίου επ ευκαιρία των εγκαινίων του Ολυμπιακού Μουσείου στα οποία θα παραβρεθεί ο κ. Μηταράκης.

Στελέχη του υπουργείου σημείωναν στις συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρχε κακό κλίμα στις συνομιλίες με το Κατάρ αλλά το κλίμα φαίνεται ότι έχει αναστραφεί και ενεργοποιείται η συμφωνία του Παμπούκη (23/9/10) για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην πρωινή συνάντηση ήταν τα μεγάλα έργα του ιδιωτικού τομέα όπου παρουσιάστηκαν projects από το Invest In Greece τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Fund. Σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος δεν συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά παρουσιάσθηκαν οι διαγωνισμοί και τα επιχειρηματικά σχέδια βάσει του χρονοδιαγράμματος που θα βγουν το επόμενο διάστημα.

Χρηματοδοτήσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή η οποία δεν θέλησε να κατονομάσει τους επιχειρηματίες που βρέθηκαν στη συνάντηση, οι προσκλήσεις για τους 6 έγιναν βάσει του ενδιαφέροντος που έδειξε η πλευρά του Κατάρ τόσο στις συγκεκριμένες εταιρείες όσο και στους εν λόγω κλάδους. Επαφές οι οποίες έχουν ξεκινήσει και από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ντόχα.

Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι οι Καταριανοί ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν μέσω του ταμείου σχέδια αξίας από 40 εκατ ευρώ και πάνω. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες το Invest In Greece φέρεται να έχει συγκεντρώσει 300 επιχειρηματικά σχέδια από διάφορους κλάδους της οικονομίας κάποια εξ αυτών και από εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο, τα οποία ψάχνουν χρηματοδότηση και έναν ισχυρό συνεργάτη.