Fitch: Απίθανο το "κούρεμα" του κυπριακού χρέους

2013-02-27 03:10

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch για το κυπριακό χρέος, μετά την εκλογή του Ν. Αναστασιάδη ως νέου προέδρου

Η στάση του εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου και της κυβέρνησής του θα μπορούσε να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης λιγότερο δύσκολες από ό,τι ήταν με τον απερχόμενο Πρόεδρο, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ωστόσο, ο οίκος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι, παρά τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης «θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις πολιτικής όπως και ο προκάτοχός του και υπάρχει ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της ΕΕ».

Ο οίκος θεωρεί απίθανο το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους γιατί δεν θα προσέφερε ουσιαστική ελάφρυνση και θα δημιουργούσε ζήτημα για την ευρωζώνη.

«Αναμένουμε από την κυπριακή κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, ως μέρος της τελικής συμφωνίας με την τρόικα, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε αυτό να επιτύχει», προστίθεται.

Εκτιμάται επίσης ότι ίσως να προκύψει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο του οίκου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο οίκος υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία B/Αρνητικό τον Ιανουάριο, κυρίως επειδή θεωρεί πως το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως.

Αλλά η αξιολόγηση υποστηρίζεται από την προσδοκία μας ότι οι αρχές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα επί ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης έγκαιρα, ώστε να πληρώσει 1,4 δισ. ευρώ για εξόφληση ομολόγων στις 3 Ιουνίου, σημειώνεται.

Στο "μικροσκόπιο" του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος

Στο «μικροσκόπιο» του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας (ΕΣΟ) θα τεθεί το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και κατά πόσον αυτό θα πρέπει ή όχι να περιοριστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου, νομπελίστας, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η προσέγγιση της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα είναι πολύ γενική και επιβάλλεται να δοθεί μία απάντηση προσεγμένη και κατόπιν μελέτης, δηλαδή πώς έχει εξελιχθεί το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΣΟ, ο Κύπριος νομπελίστας σημείωσε ότι έχει δοκιμαστεί σε αρκετές χώρες και δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι, είπε, κάτι αντίστοιχο του Council of Economic Advisors των Ηνωμένων Πολιτειών και σε αυτό ηγείται πάντα ένα διακεκριμένο άτομο.

Εξήγησε ότι «το συμβούλιο αυτό δεν θα έχει εκτελεστική εξουσία. Δεν θα παίρνει αποφάσεις. Θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Θα προτείνει σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας μέσα από ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία με στόχο να επιστρέψουν οι καλές εποχές πριν από την οικονομική κρίση».

Το συμβούλιο, σημείωσε, θα μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα τις δικές του μελέτες αλλά και να καταθέτει βραχυπρόθεσμα και προτάσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι η σύνθεση του συμβουλίου δεν θα έχει καμία κομματική χροιά. Θα είναι, όπως τόνισε, καθαρά τεχνοκρατική.