Locomondo: «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα»

2013-02-18 07:07

Locomondo

Η φιλοσοφία τους, οι μεγάλες τους συνεργασίες, ο Manu Chao, αλλά και οι λαϊκοί καλλιτέχνες, τα μπουζούκια, τα ναρκωτικά, οι γυναίκες και οι αληθινές σχέσεις.

Στα δέκα χρόνια πορείας του συγκροτήματος αγαπηθήκατε πολύ από το κοινό.

ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΥΜΑΡΗΣ: Θέλαμε η μουσική μας να ακουστεί σε ένα πιο ευρύ κοινό. Δέκα χρόνια ουσιαστικά μετρά η γνωριμία μας με το βασικό πυρήνα παιδιών του συγκροτήματος, τον Γιάννη (σ.σ.: Βαρνάβας), τον Σπύρο (σ.σ.: Μπεσδέκης) και τον Σταμάτη (σ.σ.: Γούλας). Το επόμενο cd, μάλιστα, σκοπεύουμε να το ονομάσουμε «Οδύσσεια», έτσι όπως τιτλοφορείται και ένα από τα τραγούδια μας, επειδή περιπλανιόμαστε στη μουσική επί δέκα χρόνια.

Θα παίζατε στα μπουζούκια;

Όχι.

Πριν από τρία χρόνια συνεργαστήκατε με τον Manu Chao, που αποτελεί ουσιαστικά τον σημαντικότερο καλλιτέχνη αυτής της σκηνής.

Μ.Κ.: Παίξαμε μαζί στο «Rock Wave» της Αθήνας. Ήταν εντυπωσιακή εμπειρία. Μας έδωσε την εντύπωση μιας καθαρής ψυχής. Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια και αποφασιστικότητα και η συναυλία ήταν ό,τι πιο έντονο έχω ζήσει στη ζωή μου. Ελάχιστοι καλλιτέχνες μπορούν να παίξουν σε ένα κοινό άνω των τριάντα χιλιάδων ατόμων, χωρίς κανένα εφέ, σκηνικά και κόλπα.

Έχετε μιλήσει ανοιχτά για τα μαλακά ναρκωτικά, μέσω των στίχων σας;

Έχουμε περιγράψει μία κατάσταση.

Το χασίς αποτελεί τελικά μέρος της ιστορίας όλων των συγκροτημάτων;

Αυτά είναι στερεότυπα, που ως ένα βαθμό ισχύουν. Υπήρχε η αίσθηση από παλιά ότι αν είσαι μουσικός, κάτι κάνεις για να χαλαρώσεις. Η δική μου πορεία, προσωπικά, δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτά.

Άρα, να θεωρήσω ότι ένα τραγούδι σας που αναφέρεται στο χασίς και είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες σας, δεν είχε σχέση με την πραγματικότητά σας;

Παίζω μόνο «προ» όπως λέει το τραγούδι στη συνέχεια. Στα τραγούδια μ’ αρέσει να περιγράφω καταστάσεις ανθρώπων. Γράφω μία ιστορία, στην οποία ο άλλος μπορεί να δει κομμάτια του εαυτού του.

Εννοείται πως δεν έχετε δοκιμάσει ναρκωτικά ποτέ στη ζωή σας;

Κάποιοι από μας δοκιμάσαμε ναρκωτικά κάποια στιγμή. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι οι διαστάσεις που πήρε το κομμάτι μάς έβαλε σε ένα φως, το οποίο μάλλον λειτουργούσε σύμφωνα με κάποια στερεότυπα. Γι’ αυτό και σε όλες τις συναυλίες μας, όταν τελειώνει το κομμάτι, λέμε ότι είναι μία περιγραφή και όχι μία προτροπή.

Πώς λειτουργούν οι γυναίκες μαζί σας; Φαντάζομαι πολλές θα εκδηλώνουν την επιθυμία να συνευρεθείτε ερωτικά.

Μ.Κ.: Άλλος το απολαμβάνει περισσότερο, άλλος λιγότερο. Η φάση είναι κάτι πολύ εύκολο, οι σχέσεις είναι πολύ δύσκολες. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της ωρίμανσης καθενός είναι πώς θα επιτύχει αυτόν τον άθλο που λέγεται σχέση. Πολλές φορές μπορεί να σε μπερδέψει. Σίγουρα στατιστικά έχουμε κάποιες παραπάνω προτάσεις από γυναίκες από έναν απλό άνθρωπο, αλλά πολλές φορές δεν είναι φυσιολογικό να σου λένε τόσα «ναι». Προσωπικά είμαι προσεκτικός, γιατί κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν βλέπουν το πρόσωπο, αλλά το είδωλο και αυτό δεν έχει σχέση με όσα ζητάω εγώ.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μ.Κ.: Αυτόν τον καιρό βρισκόμαστε στο στούντιο και γράφουμε το cd μας. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι την Πρωταπριλιά. Έπειτα θα ακολουθήσουν κάποιες συναυλίες στο «Gagarin».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ