Seasonal… boys & girls

2013-02-16 03:35

Seasonal… boys & girls

 

Seasonal boys girls

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε νιώσει ότι η ανάγκη μας να είμαστε σε μία σχέση γίνεται πιο έντονη καθώς έρχεται ο χειμώνας;

Με βάση την εμπειρία μου και τις ιστορίες που έχω ακούσει από φίλους έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι, «ζευγαρώνονται» μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Φτιάχνουν μία «φωλιά» για τους κρύους μήνες του χρόνου, και οι περισσότεροι έχουν χωρίσει μέχρι την άνοιξη! Έχουμε λοιπόν την τάση πολλές φορές να ψάχνουμε μία σχέση για να ξεχειμωνιάσουμε και όχι γιατί όντως έχουμε ερωτευτεί.

Ο χειμώνας είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πιο καταθλιπτικοί και πιο λυπημένοι, αυτό τους κάνει να αναζητούν την ζεστασιά και την συμπόνια ενός άλλου ανθρώπου κατά τη διάρκεια αυτών των, όχι και τόσο ηλιόλουστων, μηνών. Έτσι σπεύδουνε να μπούνε σε μια σχέση όπου συμπεριφέρονται αρκετά ρομαντικά: αγοράζουν δώρα, πίνουν ζεστή σοκολάτα, κάνουνε αγκαλίτσες κάτω από το πάπλωμα, κάθονται δίπλα στην φωτιά, κάνουν πλάνα για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Συμπεριφορές που δηλώνουν δέσμευση και που σε κανονικές σχέσεις παίρνει περισσότερο χρόνο για να εκφραστεί.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Από τα χρόνια των αρχαίων Eλλήνων έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μία εποχιακή διακύμανση στη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης. Το χειμώνα ως αποτέλεσμα της μείωσης φυσικής έκθεσης στο φως παρατηρείτε ο απoσυγχρονισμός του ρυθμού της μελατονίνης, μια ορμόνη που επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης που είναι βασική υπεύθυνη για την ψυχική μας διάθεση. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην επιρροή του καιρού στην διάθεση τους λόγω ορμονών.

Έτσι λοιπόν την εποχή από τον Οκτώβρη μέχρι τον Μάρτιο που η μέρα μικραίνει είναι πιο εύκολο να πέσουμε σε εποχιακή κατάθλιψη. Νιώθουμε πιο κουρασμένοι, κοιμόμαστε περισσότερο και έχουμε μεγαλύτερη επιθυμία για αμυλούχες τροφές.

Επιλέγοντας να ξεκινήσουμε μία σχέση υπό αυτές τις συνθήκες μας βοηθάει να βελτιώσουμε την διάθεση μας και να έχουμε περισσότερους λόγους να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας! Όπως αναφέρει και ο Dr. Seth Meyers «τα επίπεδα ενέργειας μας είναι χαμηλότερα κατά τη διάρκεια των μηνών με κρύο καιρό, και έχουμε την τάση να είμαστε πιο κυκλοθυμικοί». Πολλές φορές απλά θέλουμε να αισθανόμαστε ότι εάν «είμαστε χάλια» τουλάχιστον να «είμαστε χάλια με παρέα», άρα θέλουμε να μοιραστούμε το συναίσθημα της λύπης μας για να το μειώσουμε.

Άρα μια σχέση μας κάνει να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου και μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας ή μια «θεραπεία» που προσφέρουμε στον εαυτό μας για να νιώσει καλύτερα αυτούς τους μήνες! Κάνουμε ένα υποσυνείδητο damage control για να «επιβιώσουμε»!

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν είστε ήδη σε μια σχέση οι χειμωνιάτικες στιγμές που θα περάσετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν θα έχουν αληθινές σπίθες. Αλλά είναι μια κακή στιγμή για να ξεκινήσει μια σχέση! Καθώς δεν υπάρχει ήλιος, είστε φυσικά πιο λυπημένοι, και θέλετε κάποιον να σας κρατήσει! Δεν χρειάζεται όμως να σπεύσετε σε μία δέσμευση επειδή δεν θέλετε να είστε μόνοι στο κρύο!

TIPS Επιβίωσης

Μένοντας κλεισμένοι στο σπίτι έχετε λιγότερες επιλογές για δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση της διάθεσης σας. Μην αφήσετε όμως τον εαυτό σας να «μουχλιάσει» επειδή έπιασαν τα κρύα. Επιλέξτε λοιπόν κάποιο σπορ, ξεκινήστε χορό ή γυμναστήριο, η φυσική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και πιο ευχάριστα.

Βγείτε όσο πιο πολύ μπορείτε από το σπίτι κυρίως τις πρωινές ώρες που έχει περισσότερο φως. Όντας στον ήλιο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της βιταμίνης D στον οργανισμό σας. Ψάξτε για δραστηριότητες που θα σας βγάλουν από το σπίτι, έστω και μια βόλτα στην γειτονιά σας θα είναι ευεργετική.

Προσέξτε την διατροφή σας, τρώτε υγιεινά, βάλτε στην καθημερινότητα σας φρούτα και ξηρούς καρπούς. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε μεγαλύτερη ευεξία και θα έχετε περισσότερη ενέργεια.

Εάν νιώθετε ότι είναι δύσκολο να τα κάνετε αυτά μόνοι σας κάντε μια συμφωνία με τους φίλους σας και βοηθήστε ο ένας το άλλο. Θα είναι πιο εύκολο να κρατήσετε τέτοιες συνήθειες μέσα στο χειμώνα εάν δουλέψετε υποστηριχτικά μέσα στο φιλικό σας περιβάλλον και σαν ομάδα.

Όταν προσέχουμε τον εαυτό μας σωματικά και ψυχολογικά, δίνουμε το μήνυμα υποσυνείδητα ότι «με αγαπώ» έτσι βελτιώνετε η καθημερινότητα μας και οι σχέσεις μας και η επιρροή του καιρού στην διάθεσή μας μειώνετε. Σκεφτείτε λοιπόν πριν επιλέξετε να μπείτε σε μία σχέση αυτή την εποχή για τους λάθος λόγους: τελικά δεν είναι καλύτερα να είστε αγκαλιά δίπλα στο τζάκι με κάποιον που πραγματικά αγαπάτε και νοιάζεστε αντί για κάποιον που έχετε επιλέξει «για να περάσει η ώρα»;