Sexy σε κάθε ηλικία

2013-02-16 04:13

Sexy σε κάθε ηλικία

 

Sexy se kathe ilikia

Ολες θα θέλαμε να έχουμε περιπετειώδη ερωτική ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Oταν το σεξ σταματά να είναι καλό, η δουλειά, η οικογένεια κι άλλοι τόσοι παράγοντες σε κάνουν να το βάζεις σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής σου επιθυμίας και των ορμονών που παράγει ο οργανισμός σου είναι βαθύτερη απ’ όσο νομίζεις.

στα 20
Τα πλεονεκτήματα
• Η πιο κατάλληλη ηλικία: «Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη βρίσκονται στα υψηλοτέρα επίπεδά τους», λέει η δρ Laura Berman, συγγραφέας του Loving Sex: The Book of Joy and Passion. Αυτή η ηλικία θέτει τα κατάλληλα θεμέλια για να απολαμβάνεις το σεξ, ενώ παράλληλα σε προετοιμάζει για τη μητρότητα. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ 2-4 ημέρες πριν από την ωορρηξία, επειδή η έκκριση ορμονών αυξάνεται κατακόρυφα εκείνο το διάστημα του κύκλου τους.
Οι προκλήσεις
• Θες ένταση: Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, οι εικοσάρες έχουν πιο σπάνια οργασμό από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. «Πέρα από τις ορμόνες, οι γυναίκες στα 20 τους μπορεί να μην έχουν ακόμη την αυτοπεποίθηση να ζητήσουν αυτό που θέλουν στο σεξ και γι’ αυτό ικανοποιούνται λιγότερο», λέει η δρ Christina Northrup, συγγραφέας του Women’s Bodies, Women’s Wisdom.
• Βάζεις φρένο: Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine επιβεβαιώνει ότι το χάπι (που αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης σε αυτές τις ηλικίες) περιορίζει την έκκριση των ορμονών του σεξ και ειδικά της τεστοστερόνης.

στα 30
Τα πλεονεκτήματα
• Ερωτικό prime time: Αυτήν την περίοδο, οι γυναίκες «βρίσκονται σε συναισθηματική και σεξουαλική κορύφωση» λέει η δρ L. Berman. «Ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν, ακόμα κι αν τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη αρχίζουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις και να μειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας». Τα καλά νέα: όσο μεγαλώνεις αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση για το σώμα σου. «Το μυστικό», λέει η C. Northrup, «είναι να σκέφτεσαι ότι είσαι σέξι κι ελκυστική, ανεξάρτητα από το τι λένε οι ορμόνες σου».
Οι προκλήσεις
• Η επιλόχειος κρίση: Μετά τον τοκετό, η τεστοστερόνη πέφτει χαμηλά. Μάλιστα, στις μητέρες που θηλάζουν, η ορμόνη προλακτίνη μπορεί να καταστείλει την ωορρηξία, καθώς και την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων κάνει τις νέες μητέρες να αποφεύγουν το σεξ, με τη δικαιολογία της βαρεμάρας. Η λύση, όσο ταμπού κι αν σου φαίνεται, δεν είναι άλλη από την αυτοϊκανοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματός σου εκεί κάτω και οι ορμόνες σου θα (ξανα)βρουν την ισορροπία τους.

στα 40
Τα πλεονεκτήματα
• Τη βρίσκεις στο κρεβάτι: Οπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν, η ερωτική επιθυμία μπορεί να αυξηθεί ακόμα κι αν οι σεξουαλικές ορμόνες και η γονιμότητά σου μειώνονται. «Οι γυναίκες με μειωμένη γονιμότητα σκέφτονται περισσότερο το σεξ, έχουν περισσότερες και πιο έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις, είναι πιο πρόθυμες να έχουν σεξουαλικές επαφές και φαίνεται πως τελικά κάνουν περισσότερο σεξ από άλλες ηλικιακές ομάδες», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας. Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνονται παράδοξα, αλλά οι ερευνητές έχουν μία καλή εξήγηση: θεωρούν ότι οι γυναίκες-πρόγονοί μας ήταν τόσο συνηθισμένες στο να χάνουν παιδιά από ασθένειες, πολέμους ή πείνα, που εξελίχθηκαν ώστε να θέλουν περισσότερο σεξ -σε σχετικά προχωρημένη ηλικία- με στόχο όμως την αναπαραγωγή.
Οι προκλήσεις
• Οι κίνδυνοι της περιεμμηνόπαυσης: «Μέχρι τα 40», λέει η Glenn D. Braunstein, ενδοκρινολόγος και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής στην κλινική Cedars-Sinai στο Los Angeles, «τα επίπεδα τεστοστερόνης μιας γυναίκας πέφτουν περίπου στο μισό σε σχέση με μία γυναίκα 25 χρόνων». Πράγματι, αυτή η πτώση επηρεάζει τη σεξουαλική σου επιθυμία. Τα κυμαινόμενα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης βάζουν φρένο στη σεξουαλική απόλαυση της μέσης γυναίκας, που μπαίνει στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης (τα περίπου 4 χρόνια μέχρι να σταματήσει η έμμηνος ρύση στα τέλη της δεκαετίας των 40). Τότε διάφορες διαταραχές της περιόδου πρωτοκάνουν την εμφάνισή τους (π.χ. άστατος κύκλος, εξάψεις, κ.ά.). Για να εξομαλυνθούν τα πράγματα, ο Steven R. Goldstein, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Langone Medical Center στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρώην πρόεδρος της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας για την Εμμηνόπαυση, συνταγογραφεί σε πολλές ασθενείς του χαμηλές δόσεις αντισυλληπτικών χαπιών, προκειμένου «να απενεργοποιηθεί η ακανόνιστη παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες και να αντικατασταθεί με μια μικρή, συνεχή κι ελεγχόμενη εισροή οιστρογόνων στον οργανισμό ημερησίως». Αν δημιουργηθεί ξηρότητα και δυσφορία στον κόλπο, τα τοπικά οιστρογόνα -που τοποθετούνται κατευθείαν μες στον κόλπο με τη μορφή υπόθετου, κρέμας ή δαχτυλιδιού- μπορούν να βελτιώσουν τη λίπανση και την ερωτική απόλαυση πολλών γυναικών. Σημείωσε ότι τα οιστρογόνα που εκκρίνονται τοπικά στον κόλπο θεωρούνται ασφαλέστερα από τα οιστρογόνα που λαμβάνονται από το στόμα, καθώς τα τελευταία ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

στα 50
Τα πλεονεκτήματα
• Με την ωριμότητα έρχεται (και) η εμπειρία: Οπως έγραψε και η συγγραφέας Gail Sheehy στο κλασικό βιβλίο της για τη γήρανση Sex and the Seasoned Woman: «Κάπου ανάμεσα στα 50 και τα 65 σου αγγίζεις την κορυφή της ερωτικής σου ζωής. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες αυτής της ηλικίας ξέρουν πώς να απολαμβάνουν το σεξ». Οντως, σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, το 71% των γυναικών που διανύουν τη δεκαετία των 50 δηλώνουν ότι η πιο πρόσφατη σεξουαλική τους εμπειρία κατέληξε σε οργασμό.
Οι προκλήσεις
• Κόντρα στην εμμηνόπαυση: Λόγω της δραματικά μειωμένης τεστοστερόνης και των σχεδόν ανύπαρκτων οιστρογόνων, η σεξουαλική διάθεση πέφτει κατακόρυφα μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά οι επιλογές σου είναι πολλές αν θέλεις να βελτιώσεις την κατάσταση: η ενίσχυση της τεστοστερόνης με κρέμες ή τζελ είναι μία λύση. Αν και δεν είναι απόλυτα εγκεκριμένη από τους οργανισμούς φαρμάκων ανά τον κόσμο, ο αριθμός των γυναικών που μπαίνει στη διαδικασία να δοκιμάσει αυτά τα σκευάσματα αυξάνεται σταθερά.
Επιπλέον, πολλές γυναίκες καταφεύγουν στην ορμονική θεραπεία αντικατάστασης της εμμηνόπαυσης (γνωστής και ως Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης ή ΟΘΥ), η οποία περιλαμβάνει τη λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης για την ανακούφιση από την κολπική ξηρότητα και τις εξάψεις και τη μείωση της οστικής απώλειας. Η θεραπεία αυτή είναι αμφιλεγόμενη όχι μόνο επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια και καρκίνο του μαστού, αλλά γιατί ενδέχεται να εμποδίζει τη λειτουργία της τεστοστερόνης και, με αυτόν τον τρόπο, να εξασθενεί την ερωτική επιθυμία ακόμα περισσότερο.
Τα παραπάνω κιλά: Οσο περισσότερο σωματικό λίπος έχεις τόσο λιγότερη τεστοστερόνη παράγεις. Εάν είσαι υπέρβαρη, η μείωση του σωματικού σου βάρους κατά 10% μπορεί να κάνει θαύματα στη σεξουαλική σου διάθεση. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Ντιουκ. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι, μετά από 20 λεπτά άσκησης, η ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα αυξάνεται οδηγώντας σε μεγαλύτερη λίπανση, γρηγορότερη διέγερση και καλύτερους οργασμούς.

Η αλήθεια για την τεστοστερόνη
Φαίνεται αρκετά απλό: οι άντρες έχουν τεστοστερόνη και οι γυναίκες οιστρογόνα. Δηλαδή όπως οι άντρες είναι από τον Αρη, έτσι και οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη, σωστά; Μάλλον όχι. Ενώ η τεστοστερόνη κάνει κυριολεκτικά ένα αγόρι, άντρα (με βαθύτερη φωνή, μεγαλύτερους μυς, σπέρμα και τριχοφυΐα), αυτή η ορμόνη δεν περιορίζεται μόνο στο αρσενικό φύλο. Για την ακρίβεια, όλες οι γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία του αίματός τους και μάλιστα αυτή η ορμόνη παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στη σεξουαλική τους ζωή.
Η αποκαλούμενη αντρική ορμόνη είναι υπεύθυνη για «τη σεξουαλική επιθυμία, την ερωτική διέγερση και τους έντονους οργασμούς», εξηγεί η Bat Sheva Marcus, του Αμερικανικού Ιατρικού Κέντρου για τη Γυναικεία Σεξουαλικότητα. «Η τεστοστερόνη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα κατά την εφηβεία και τη δεκαετία των 20, αλλά ενώ μεγαλώνεις μειώνεται σταθερά και μπορεί να πέσει κατακόρυφα μετά τον τοκετό, την περίοδο του θηλασμού αλλά και όταν μπαίνεις στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση», λέει η B.S. Marcus. Με άλλα λόγια, αν νιώθεις ότι η σεξουαλική σου επιθυμία κινείται πτωτικά, ίσως δεν παράγεις αρκετή τεστοστερόνη. Καλό θα ήταν λοιπόν να συμβουλευθείς ένα γιατρό για ιατρικές ή άλλες εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης.